Zemlje AUKUS-a razmatraju saradnju s Japanom kroz taj pakt

S obzirom na snagu Japana i njegova bliska bilateralna odbrambena partnerstva sa sve tri zemlje, razmatramo saradnju s njim, objavila je Britanska vlada.

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida (Evelyn Hockstein / Reuters)

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Australija razmatraju saradnju s Japanom na projektima naprednih sposobnosti kroz njihov sigurnosni pakt AUKUS, objavile su tri zemlje u zajedničkom saopćenju.

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida vjerovatno će dodatno razgovarati o toj temi na sastanku u Washingtonu u srijedu. Izvor upoznat s razgovorima rekao je da je AUKUS, osnovan 2021. godine, dio napora da se suzbije sve veća moć Kine u indo-pacifičkoj regiji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Prvi stup AUKUS-a dizajniran je za isporuku jurišnih podmornica na nuklearni pogon u Australiju. U saopćenju se ne predlaže da Japan bude uključen u ovaj dio pakta.

Drugi stup usmjeren je na pružanje naprednih mogućnosti i dijeljenje tehnologija u nizu područja, što uključuje kvantno računarstvo, umjetnu inteligenciju i kibernetičku tehnologiju.

Upozorenje Kine

“S obzirom na snagu Japana i njegova bliska bilateralna odbrambena partnerstva sa sve tri zemlje, razmatramo saradnju s njim na projektima naprednih sposobnosti AUKUS Pillar II”, navodi se u saopćenju koje je objavila Britanska vlada.

Saopćeno je da su članovi AUKUS-a već dugo bili jasni u namjeri da uključe i druge zemlje u drugi stup, kao i da će pritom uzeti u obzir faktore kao što su tehnološka inovacija, finansiranje, industrijska snaga, sposobnost odgovarajuće zaštite osjetljivih podataka i informacija te utjecaj na promovisanje mira i stabilnosti u indo-pacifičkoj regiji”.

Kina je ocijenila da je AUKUS opasan i upozorila da bi taj pakt mogao potaknuti regionalnu utrku u naoružanju.

Japanski generalni sekretar kabineta Yoshimasa Hayashi rekao je ranije da u ovom trenutku ništa još nije odlučeno u pogledu saradnje s AUKUS-om.

Izvor: Agencije