Ukrajinska vojska očekuje veliku rusku ofanzivu na Harkov

Predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu se sastao s vodstvom vojske kako bi dogovorili mjere za zaštitu drugog najvećeg grada u zemlji.

Fokus je sada na Harkovu: na energetskoj situaciji te podršci ljudima i kompanijama u gradu i regiji, rekao je Zelenski (EPA-EFE/Sergey Kozlov)

Ukrajina „maksimizira napore da osujeti ruske planove protiv Harkova”, rekao je njen predsjednik Volodimir Zelenski dok ukrajinska vojska jača zaštitu drugog najvećeg grada u zemlji, za koji se vjeruje da bi mogao biti meta iduće ruske ofanzive.

„S našim partnerima radimo na jačanju zračne odbrane”, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju u ponedjeljak navečer, prenosi Hina.

Fokus je sada „na Harkovu: na energetskoj situaciji te podršci ljudima i kompanijama u gradu i regiji”.

Zelenski se ranije u ponedjeljak u Kijevu sastao s vodstvom vojske kako bi dogovorili mjere za zaštitu Harkova, sjeveroistočnog grada koji je u proteklom razdoblju pod stalnom paljbom ruskih zračnih napada.

„Glavna tema bio je Harkoiv, odbrana tog grada od ruskih napada te mogućnost jačanja naše zračne obrane i elektroničkog naoružanja” u regiji, napisao je ukrajinski predsjednik na aplikaciji Telegram.

Ukrajinska vojska vjeruje da bi drugi najveći ukrajinski grad mogao biti meta iduće velike ruske ofanzive.

Izvor: Agencije