Rusija i Kina najavljuju jačanje sigurnosne saradnje u Evropi i Aziji

SAD prikazuje Kinu kao svog najvećeg suparnika, a Rusiju kao najveću prijetnju.

Lavrov je nakon razgovora s kineskim kolegom Wang Yijom rekao da je Putin predložio jačanje euroazijske sigurnosti (Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS)

Rusija i Kina su pristale raspravljati o načinima kako da prodube sigurnosnu saradnju širom Evrope i Azije u pokušaju da se suprotstave naporima Sjedinjenih Američkih Država da nametnu svoju volju na tom području, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u utorak nakon razgovora u Pekingu.

Kina i Rusija su proglasile partnerstvo “bez ograničenja” u februaru 2022. kada je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Peking prije nego što je poslao desetke hiljada vojnika u Ukrajinu, čime je počeo najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata, prenosi Hina.

Lavrov je nakon razgovora s kineskim kolegom Wang Yijom rekao da je Putin predložio jačanje euroazijske sigurnosti i da su Kina i Rusija pristale “početi dijalog uz uključenost drugih istomišljenika u vezi s ovim pitanjem”.

“Dugo vremena postojala je euroatlantska sigurnosna struktura u obliku NATO-a, naravno, kao i OSCE-a, no samu sebe miče s popisa relevantnih struktura unutar kojih je moguće voditi smislene pregovore i složiti se u vezi s nečim na temelju ravnoteže interesa”, rekao je Lavrov.

Dvije zemlje bi se trebale oduprijeti “hegemoniji” i “bilo kakvom ‘manjem krugu’ koji traži sukob blokova”, rekao je Wang, šef kineske diplomatije.

“NATO ne bi trebao stavljati svoju šapu na našu zajedničku domovinu”, dodao je.

Lavrov se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom nakon razgovora s Wangom, objavili su državni mediji.

Suparnici i prijetnje

SAD prikazuje Kinu kao svog najvećeg suparnika, a Rusiju kao najveću prijetnju dok američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti obilježeno egzistencijalnim natjecanjem između demokratija i autokratija.

Putin i Xi dijele svjetonazor prema kojem je zapad dekadentan i u opadanju dok Kina dovodi u pitanje američku nadmoć u svemu od kvantnog računarstva i sintetičke biologije do špijunaže i vojne moći.

Američka ministrica finansija Janet Yellen je u ponedjeljak rekla da je imala teške razgovore s kineskim dužnosnicima tokom njene posjete o kineskoj saradnji s Moskvom.

Yellen je upozorila na “značajne posljedice” za kineske kompanije koje podržavaju ruski rat u Ukrajini.

Rusija i Kina bi se trebale “zajednički protiviti unilateralizmu i protekcionizmu” te “sarađivati kako bi se održala stabilnost međunarodne industrije i opskrbnih lanaca”, rekao je Wang.

Kina je proteklih godina ojačala trgovinske i vojne veze s Rusijom dok su SAD i njegovi saveznici uveli sankcije objema državama, a naročito Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Rusija je postala glavni dobavljač nafte za Peking s obzirom na to da je njen izvoz u Kinu porastao za 24 posto 2023. uprkos zapadnim sankcijama.

Reuters je prošlog mjeseca objavio da će Putin u maju otputovati u Kinu radi sastanka sa Xijem, što bi bila njegova prva inozemna posjeta u novom predsjedničkom mandatu.

Izvor: Agencije