Kanada pod pritiskom SAD-a povećava izdvajanja za odbranu

Ukupna izdvajanja za vojsku će do 2030. godine dostići 1,76 posto bruto domaćeg proizvoda, što je i dalje ispod ciljanih dva posto koje zahtijeva NATO.

Premijer Kanade Justin Trudeau (Lars Hagberg / Reuters)

Pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država da poveća izdvajanja za odbranu, Kanada je obećala da će u vojsku uložiti još milijarde dolara i poručila da će vojna izdvajanja biti bliža NATO standardima do 2030. godine.

Liberalna vlada premijera Justina Trudeaua poručila je da “štiti Arktik i da se suočava sa sigurnosnim izazovima iz Rusije i Kine”, zbog čega mora osnažiti svoje odbrambene kapacitete, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ukupna izdvajanja za vojsku će do 2030. godine dostići 1,76 posto bruto domaćeg proizvoda, što je i dalje ispod ciljanih dva posto koje zahtijeva NATO za sve zemlje članice.

Povećanje budžeta za odbranu

Američki ambasador u Kanadi David Cohen rekao je u februaru ove godine da su druge države učinile više od Kanade i poručio da “ona nema interes da bude neka vrsta stranca u NATO-u”.

Kanada, koja trenutno ima godišnji budžet za odbranu od gotovo 31 milijardu kanadskih dolara (22,8 milijardi američkih dolara), ima cilj izdvojiti dodatnih 8,1 milijardu kanadskih dolara u narednih pet godina i 73 milijarde kanadskih dolara tokom narednih 20 godina.

Izvor: Agencije