Trudeau: Kanada spremna na partnerstvo sa Seulom u odbrani od Pjongjanga

Kanada je spremna ojačati naše partnerstvo s prijateljima poput Koreje u svemu, od baterijskih minerala preko visokotehnoloških inovacija do rješenja čiste energije, rekao je kanadski premijer.

Obraćajući se južnokorejskom parlamentu, Trudeau je rekao da je Kanada predana povećanju vojnog angažmana kako bi ublažila prijetnje regionalnoj sigurnosti (Reuters)

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da je njegova zemlja spremna na partnerstvo s Južnom Korejom u ključnim projektima minerala i čiste energije te odbrani od sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih prijetnji, prenosi Hina.

Obraćajući se južnokorejskom parlamentu, Trudeau je rekao da je Kanada predana povećanju vojnog angažmana kako bi ublažila prijetnje regionalnoj sigurnosti, dok radi zajedno sa Seulom na denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

“Kanada je spremna ojačati naše partnerstvo s prijateljima poput Koreje u svemu, od baterijskih minerala preko visokotehnoloških inovacija do rješenja čiste energije”, rekao je Trudeau.

Saradnja na polju sigurnosti

Trudeau je u utorak stigao u Seul u prvoj posjeti jednog kanadskog čelnika u devet godina dok dvije zemlje žele potaknuti saradnju na području sigurnosti i baterijskih minerala koji se koriste u električnim vozilima.

Trudeau i južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol održat će summit i zajedničku konferenciju za novinare kasnije u srijedu.

Izvor: Agencije