Video: S Boeingovog aviona tokom polijetanja u Denveru otpao poklopac motora

Avion Boeing 737-800 Suothwest Airlinesa, koji je trebao letjeli u Houston, vratio se sigurno na pistu aerodroma Denver.

Boeing je zabilježio brojne sigurnosne incidente [Ted S Warren/AP]

Tokom polijetanja u Denveru s Boeingovog aviona otpao je poklopac motora i udario u krilo letjelice, rekli su zvaničnici, u najnovijem sigurnosnom incidentu koji se veže za američkog proizvođača aviona.

Avion Boeing 737-800 Suothwest Airlinesa koji je trebao letjeti u Houston, vratio se sigurno na pistu nakon incidenta, saopćila je u nedjelju Federalna uprava za avijaciju (FAA).

Southwest Airlines je rekao da su putnici prebačeni u drugi avion.

“Izvinjavamo se zbog neugodnosti zbog kašnjenja, ali najveći prioritet stavljamo na krajnju sigurnost klijenata i zaposlenika. Naši timovi za održavanje pregledaju avion”, stoji u saopćenju kompanije.

Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje kako se poklopac otvara dok se avion kretao pistom, prije nego što je otpao.

Avion Boeing 737-800 uveden je u službu u junu 2015, prema evidenciji FAA.

U audiozapisu kontrole zračnog saobraćaja koji je dobio hjustonski emiter KHOU, može se čuti kako službenik kontrole proglašava uzbunu i govori avionu da se vrati na tlo.

“Čini se da imamo dio poklopca motora koji visi”, rekao je dužnosnik.

Boeing je odbio komentirati događaj, uputivši upite na Southwest Airlines.

Niz ozbiljnih incidenata

Boeing, koji dominira tržištem komercijalnih aviona zajedno sa Airbusom, suočio se s ispitivanjem svojih sigurnosnih propusta nakon smrtonosnih nesreća u kojima je sudjelovao Boeing 737 MAX 2018. i 2019. kao i niza manje ozbiljnih nedavnih incidenata.

Prošle sedmice avion 737-800 nije poletio s aerodroma Lubbock Preston Smith u Texasu nakon što je posada prijavila probleme s motorom.

U januaru je ploča na vratima Boeinga 737 MAX kojim upravlja Alaska Airlines eksplodirala usred leta.

Preliminarni izvještaj Američkog nacionalnog odbora za sigurnost saobraćaja navodi da su pronađeni dokazi koji sugeriraju da su nedostajala četiri ključna šarafa dizajnirana da drže vrata na mjestu.

Prošlog mjeseca deseci ljudi su ozlijeđeni kada je Boeingov avion na putu iz Australije za Novi Zeland doživio ono što su zvaničnici kompanije opisali kao “snažno pomjeranje” zbog tehničke greške.

Požar na motoru istog mjeseca prisilio je Boeing 737 na hitno slijetanje u Houston ubrzo nakon polijetanja.

Izvor: Al Jazeera