Rusija tvrdi da je Ukrajina ponovo pokušala napasti nuklearnu elektranu Zaporožje

Dron kamikaza oboren je danas iznad elektrane; pao je na krov šestog bloka, saopćeno je iz Nuklearne elektrane Zaporožje, koja je već dvije godine pod kontrolom ruskih snaga.

Nuklearna elektrana Zaporožja, najveća evropska te vrste i jedna od deset najvećih u svijetu, pod ruskom je kontrolom od marta 2022. (Alexander Ermochenko / Reuters)

Rukovodstvo Nuklearne elektrane Zaporožje, koja je već dvije godine pod kontrolom ruskih snaga, saopćila je da je Ukrajina pokušala izvesti novi napad dronom na taj kompleks.

“Dron kamikaza oboren je danas iznad elektrane. Pao je na krov šestog bloka”, navodi se u saopćenju na društvenoj mreži Telegramu, prenosi Anadolija.

U saopćenju se ističe da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) stalno poziva na okončanje napada, ali da ukrajinske snage nastavljaju sa napadima dronovima i da to i dalje predstavlja prijetnju sigurnosti nuklearne elektrane i povećavaju rizike od nuklearne katastrofe.

Najveća evropska nuklearka

Ruska državna korporacija za atomsku energiju (Rosatom) saopćila je da je Ukrajina u nedjelju tri puta napala nuklearku Zaporižje pri čemu su tri radnika elektrane ranjena. Rusija je zatražila od Zapada da reagira, no Kijev tvrdi da nema ništa s tim.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi nazvao je napad “nepromišljenim“ i pozvao strane da se suzdrže od radnji koje predstavljaju opasnost za elektranu.

Nuklearna elektrana Zaporožja, najveća evropska te vrste i jedna od deset najvećih u svijetu, pod ruskom je kontrolom od marta 2022. godine.

Izvor: Agencije