Makedonski izbori za predsjednika: Veći odziv nego prije pet godina

Na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji do 13:00 glasalo je 26,35 posto birača ili šest posto više nego na prethodnim izborima prije pet godina.

Žena glasa na današnjim izborima u Skoplju (REUTERS/ Ognen Teofilovski)

Na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji do 13:00 glasalo je 26,35 posto birača ili šest posto više nego na prethodnim izborima prije pet godina – izjavio je predsjednik Državne izborne Komisije (DIK) Aleksandar Daštevski, prenosi agencija Beta.

On je novinarima rekao kako je procent o izlaznosti dobijen na osnovu podataka sa 1.720 biračkih mjesta, odnosno sa 49,03 posto, koji su stigli u DIK.

„Izlaznost je za isti period dana veća za  šest posto u poređenju s prethodnim predsjedničkim izborima 2019. godine”, rekao je Daštevski.

Najveća izlaznost do 13:00 bila je u općini Novaci (42,87 posto), a najmanja u Vrapčištu (10,18).

Daštevski je obavijestio da je DIK-u do sada podneseno 140 prigovora za zaštitu prava glasa.

Očekuje se drugi krug

Blizu 1,8 miliona građana Sjeverne Makedonije bira u srijedu novog predsjednika, a posljednje ankete pokazuju da sadašnji predsjednik Stevo Pendarovski, koji dolazi iz Socijaldemokratske unije (SDSM), jasno zaostaje za Gordanom Siljanovskom-Davkovom iz nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, prenosi Hina.

Međutim, budući da nijedan kandidat vjerovatno neće osvojiti više od 50 posto glasova, a u utrci je još pet drugih kandidata, očekuje se da će se održati i drugi krug izbora 8. maja, navodi ista agencija. Parlamentarni izbori bi se, također, trebali održati na taj dan.

Biračka mjesta otvorena su u srijedu u sedam ujutro a zatvorit će se u 19 sati.

Predsjednik u Sjevernoj Makedoniji primarno ima protokolarne ovlasti, a ured je predstavničke prirode.

Bugarska manjina

Evropska unija je otvorila pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom u julu 2022. Pod pritiskom članice EU-a Bugarske, mala balkanska država mora spomenuti bugarsku manjinu u preambuli svog ustava kako bi mogli početi značajniji pregovori o pristupanju.

Međutim, zbog protivljenja VMRO-DPMNE-a, u parlamentu još nije postignuta dvotrećinska većina za promjenu ustava.

Dvojica etničkih Albanaca se, također, u srijedu takmiče na predsjedničkim izborima: ministar vanjskih poslova Bujar Osmani iz albanske stranke DUI i Arben Taravari, kandidat saveza opozicijskih albanskih stranaka. Etnički Albanci čine oko 25 posto stanovništva Sjeverne Makedonije.

Proevropski i prozapadni SDSM na vlasti je u Makedoniji od 2017, koja je preimenovana u Sjevernu Makedoniju 2019.

Država se pridružila NATO-u 2020. nakon što je Vlada bivšeg premijera Zorana Zaeva riješila spor o imenu s Grčkom.

Atina je insistirala na promjeni imena jer se regija u sjevernoj Grčkoj zove Makedonija.

Izvor: Agencije