Nikaragva prekinula odnose s Ekvadorom zbog hapšenja bivšeg potpredsjednika

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador osudio je ‘flagrantno kršenje međunarodnog prava i meksičkog suvereniteta’.

Meksiko je u petak odobrio azil Jorgeu Glasu, koji se od 17. decembra sklonio u njegovu ambasadu u Quitu. Za Glasom je raspisana potjernica zbog navodne korupcije (Cristina Vega/Reuters)

Meksiko, a potom i Nikaragva, prekinuli su diplomatske odnose s Ekvadorom nakon što je policija upala u meksičku ambasadu u Quitu kako bi uhapsila bivšeg ekvadorskog potpredsjednika Jorgea Glasa koji se tamo sklonio.

Policijsku operaciju u meksičkom diplomatskom predstavništvu oštro su kritizirale ljevičarske vlade u Latinskoj Americi, od Brazila do Venezuele, uključujući Čile, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Predsjednik Hondurasa Xiomara Castro, koji privremeno predsjeda Zajednicom latinoameričkih i karipskih država pozvao je na “hitni” sastanak “trojke” u ponedjeljak.

Politički azil

Snimke koje su prenijeli lokalni mediji prikazuju ulazak uniformiranih policajaca u ambasadu na sjeveru glavnog grada Ekvadora, gdje su uhapsili Glasa, kojeg traži pravosuđe, a kojem je Meksiko odobrio azil.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador osudio je “flagrantno kršenje međunarodnog prava i meksičkog suvereniteta”.

“Meksiko objavljuje trenutni prekid diplomatskih odnosa s Ekvadorom”, napisala je ranije ministrica vanjskih poslova Alicia Barcena na platformi X.

Zatražila je “potrebnu garanciju od Ekvadora za izlazak meksičkog (diplomatskog) osoblja”, navodi se u saopćenju objavljenom u subotu.

U subotu ujutro meksička ambasada je bila okružena policijom, a nacionalna zastava je bila uklonjena iz dvorišta zgrade, primijetio je fotograf AFP-a.

Solidarnost s Meksikom

Nikaragva, koja je izrazila svoju “solidarnost” s Meksikom, slijedila je njegov primjer.

“Suočeni s neuobičajenim postupkom vrijednim osude… donosimo suverenu odluku o prekidu svih diplomatskih odnosa s ekvadorskom vladom”, objavila je vlada predsjednika Daniela Ortege u saopćenju.

Brazilska vlada je “najoštrije” osudila policijsku operaciju u meksičkoj ambasadi, nazivajući je “jasnim kršenjem” međunarodnih konvencija, a brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izrazio je na platformi X “svu svoju solidarnost s predsjednikom i prijateljem Lopezom Obradorom”.

Na snimkama objavljenim u lokalnim medijima vidi se šef meksičke diplomatske misije Roberto Canseco koji viče “to je skandal!”, trčeći za vozilima koja su napuštala njegovu ambasadu.

Meksiko je u petak odobrio azil Jorgeu Glasu, koji se od 17. decembra sklonio u njegovu ambasadu u Quitu. Za Glasom je raspisana potjernica zbog navodne korupcije.

Quito je ovu odluku odmah nazvao “ilegalnom”.

“Svaka ambasada ima jedinstveni cilj: služiti kao diplomatski prostor u svrhu jačanja odnosa između zemalja”, komentiralo je ekvadorsko ministarstvo komunikacija, dodajući da se “nijedan kriminalac ne može smatrati politički progonjenom osobom”.

Glas izašao iz zatvora u novembru

Jorge Glas, bivši potpredsjednik između 2013. i 2017. godine za vrijeme bivšeg socijalističkog predsjednika Rafaela Corree (2007.-2017.), optužen je za zloupotrebu javnih sredstava namijenjenih obnovi obalnih gradova nakon razornog zemljotresa 2016. godine.

U drugom slučaju, Glas je u decembru 2017. osuđen na šest godina zatvora zbog korupcije u velikom skandalu u koji je upleten brazilski građevinski div Odebrecht. Pušten je iz zatvora u novembru prošle godine.

Bivši predsjednik Rafael Correa, bjegunac osuđen na osam godina zatvora zbog korupcije, napisao je na platformi X da “ni u najgorim diktaturama nije povrijeđena ambasada jedne zemlje”.

Izvor: Agencije