Francuska negira da je pokazala spremnost na razgovore s Rusijom o Ukrajini

Francusko-ruski odnosi pogoršali su se posljednjih mjeseci jer je Pariz povećao svoju podršku Ukrajini, uključujući potpisivanje bilateralnog dugoročnog sigurnosnog sporazuma.

Predsjednik Emmanuel Macron zauzeo je oštriji stav prema Rusiji (REUTERS/Ueslei Marcelino)

Francuska je negirala ruske tvrdnje da je pokazala spremnost na dijalog o Ukrajini ili mogućim mirovnim pregovorima, u razgovoru dvojice ministara odbrane u srijedu, javlja Hina.

Dvije godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu Rusko ministarstvo odbrane kazalo je da je “zabilježena spremnost na dijalog o Ukrajini” u telefonskom razgovoru francuskog ministra Sebastiena Lecornua i njegovoj ruskog kolege Sergeja Šojgua.

Poziv je uslijedio nakon napada na dvoranu Crocus City Hall, koji je oživio strahove o sigurnosti dok se Francuska priprema biti domaćin Olimpijskih igara koje počinju u julu.

Razgovor je održan na inicijativu Francuske i bio je prvi između dva ministra od oktobra 2022.

Ideja o sastanku u Švicarskoj

“To nije istina”, rekao je izvor iz Francuske vlade.

“Ni u jednom trenutku nismo pokazali spremnost na dijalog o Ukrajini, niti na pregovore, niti ništa slično tome”.

U francuskom saopćenju kaže se da je razgovor bio usredotočen na povećanu terorističku prijetnju nakon napada u Moskvi, za koji je odgovornost preuzeo ISIL-K, ogranak grupe ISIL.

U ruskom saopćenju se, također, navodi da je bilo kakva ideja o održavanju sastanka u Švicarskoj o postizanju mira u Ukrajini “besmislena” ako Rusija ne bude sudionik.

Pogoršanje odnosa

Kijev je predložio “svjetski samit”, ali je rekao da Rusija neće biti pozvana.

Francusko-ruski odnosi pogoršali su se posljednjih mjeseci jer je Pariz povećao svoju podršku Ukrajini, uključujući potpisivanje bilateralnog dugoročnog sigurnosnog sporazuma i dao obećanje da će poslati više krstarećih projektila dugog dometa.

Predsjednik Emmanuel Macron zauzeo je oštriji stav prema Rusiji, obećavajući da Moskva mora biti poražena i nije isključio mogućnost da evropske trupe jednog dana odu u Ukrajinu.

U ruskom saopćenju stoji da je Šojgu kazao kako bi bilo kakva “praktična provedba” Macronove prošlomjesečne sugestije o slanju trupa u Ukrajinu “stvorila probleme Francuskoj”.

Francuska nastavlja podržavati Ukrajinu

Nasuprot tome, Francusko ministarstvo odbrane osudilo je “agresorski rat” koji je Rusija pokrenula na Ukrajinu.

“Francuska će nastaviti podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno”, rečeno je.

Šojgu je, prema saopćenju Ministarstva, ponovio da Moskva vjeruje kako postoji ukrajinska veza s pucnjavom u koncertnoj dvorani u predgrađu Moskve, u kojoj su ubijene 144 osobe.

ISIL je preuzeo odgovornost za napad, Ukrajina negira bilo kakvu povezanost, a zapadne zemlje odbacile su optužbe o bilo kakvoj povezanosti napada s Kijevom.

Izvor: Agencije