Francuska će predložiti sankcije ruskim firmama koje šire dezinformacije

U najsmrtonosnijem napadu u Rusiji u 20 godina, naoružani napadači otvorili su vatru iz automatskog oružja na posjetitelje koncerta 22. marta u dvorani Crocus City Hall, ubivši najmanje 144 osobe.

Rusija dovodi u sumnju tvrdnje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da je ISIL odgovoran za napad u Moskvi (Yulia Morozova/reuters) (Reuters)

Francuska će predložiti sankcije na nivou cijele Evropske unije onima koji stoje iza širenja dezinformacija usred onoga što Pariz vidi kao rastuće napore Rusije da destabilizira blok, rekao je ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne.

“Rusija pribjegava… lažima i manipulaciji našim javnim mnijenjem, posebno finansiranjem miješanja, promoviranjem lažnih medija i optuživanjem Ukrajine”, rekao je Sejourne na konferenciji za novinare u Parizu s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, prenosi Fena.

Označavajući kao “sirove” napore Rusije da okrivi Ukrajinu za napad u Moskvi čiju je odgovornost preuzela oružana grupa ISIL, on je rekao da je Evropa odlučna da zaustavi ruske napore da destabiliziraju blok.

“Predložit ću režim sankcija protiv onih koji podržavaju dezinformacije i destabilizaciju u zemlji i Evropi u cjelini”, rekao je Sejourne.

Reuters: Iran upozorio Rusiju uoči masakra u Moskvi

Iran je upozorio Rusiju na mogućnost velike “terorističke operacije” na njenom tlu uoči masakra u koncertnoj dvorani blizu Moskve prošlog mjeseca, rekla su tri izvora agenciji Reuters, upoznata s tom tematikom.

“Danima prije napada u Rusiji, Teheran je s Moskvom podijelio informacije o mogućem velikom terorističkom napadu unutar Rusije do kojih se došlo tokom ispitivanja uhapšenih nakon smrtonosnih bombaških napad u Iranu”, rekao je jedan izvor.

Rusija dovodi u sumnju tvrdnje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da je ISIL odgovoran za spomenuti napad.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ranije je optužila SAD da tvrdnjama o odgovornosti ISIL-a štiti vlasti u Kijevu.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je napadače “neko na ukrajinskoj strani trebalo prebaciti preko granice.” Kijev je odbacio bilo kakvu umiješanost u napad.

Ruski istražioci u Tadžikistanu ispitivali su porodice četverice muškaraca optuženih za napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve, rekla su Reutersu tri sigurnosna izvora iz te zemlje. Još četiri osobe uhapšene su u vezi s napadom.

Uhapšeno 15 osoba

Pripadnici Državnog komiteta za nacionalnu sigurnost Tadžikistana uhapsili su 15 osoba osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada tokom svečanih događaja u glavnom gradu te centralnoazijske države Dušanbeu i obližnjem Vahdatu, objavili su danas lokalni mediji, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS i Reuters.

U izvještajima se navodi kako nije poznato da li je 15 privedenih u vezi sa osumnjičenima za napad u moskovskom Crocus City Hallu, navodi ruska agencija.

U najsmrtonosnijem napadu u Rusiji u 20 godina, naoružani napadači otvorili su vatru iz automatskog oružja na posjetitelje koncerta 22. marta u dvorani Crocus City Hall, ubivši najmanje 144 osobe.

Istražni komitet je ranije saopćio da je priveo 11 osoba, uključujući četiri počinioca, u pograničnoj regiji Brjansk.

Optuženi su za terorizam, a određen im je istražni pritvor do 22. maja.

Izvor: Agencije