‘Netanyahuova vlada je izgubila kontrolu i mogla bi izazvati regionalni rat’

List Haaretz piše da ratni kabinet djeluje nepromišljeno i bez strategije, te da je postao zarobljenik osvetničkog stava.

Članovi izraelskog ratnog kabineta zanemaruju veličinu rizika i njihovih posljedica, smatraju kritičari (ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS)

Prema međunarodnim novinama, vlada Benjamina Netanyahua izgubila je kontrolu i mogla bi uvući Izrael u regionalni rat, a podrška koju je američki predsjednik Joe Biden pružio Tel Avivu umanjila je njegovu popularnost među Afroamerikancima u SAD-u.

List Haaretz je objavio da je Netanyahuova vlada izgubila kontrolu i da bi to moglo odvesti Izrael u regionalni rat, ističući da ratni kabinet djeluje nepromišljeno i bez strategije.

U jednom članku ovog lista navodi se da su članovi vlade „postali zarobljenici osvetničkog stava i ne daju uvjerljiva objašnjenja i opravdanja za svoju politiku“. Također kaže da „zanemaruju veličinu rizika i njihovih posljedica“.

Uvodnik lista The Jerusalem Post fokusirao se na saopćenje Ministarstva odbrane Izraela o njegovoj spremnosti za rehabilitaciju oko 8.000 pripadnika snaga sigurnosti koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem.

Navodi da je kriza mentalnog zdravlja u Izraelu već dugo prisutna, ali je rat u Pojasu Gaze pogoršao te upozorava da, ako se ubrzo ne riješi, „ako Izraelska vlada odustane od podrške mentalnom zdravlju, tragedija bi se mogla povećati“.

Mizerni humanitarni uslovi

Američki list The New York Times objavio je izvještaj Ujedinjenih naroda o „mizernim uslovima s kojima se suočavaju palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima“, kao što su prisiljavanje da satima sjede na koljenima vezanih ruku i s povezom na očima, uskraćivanje hrane i vode te uriniranje po njima.

Zatvorenici su za list ispričali da su ih žestoko udarali metalnim šipkama, puškama i obućom, primoravali ih da borave u kavezima te puštali pse na njih.

U izvještaju The Washington Posta navodi se da je ponašanje predsjednika Bidena tokom izraelskog rata u Gazi uzrokovalo smanjenje podrške njemu od strane Afroamerikanaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

List navodi da neki od njih „sumnjaju u Bidenovu podobnost za drugi predsjednički mandat“, dok drugi vjeruju da bivši predsjednik Donald Trump predstavlja mnogo veću prijetnju.

U britanskom listu The Guardian aktivista Ahmed Moor napisao je članak u kojem je rekao da kao Amerikanac palestinskog porijekla „više ne može glasati za predsjednika Bidena“ te da on nije jedini s ovakvim stavom.

Naglasio je da više ne može pružati podršku Bidenovoj administraciji jer predsjednikov moralni neuspjeh u Gazi ima historijske posljedice, slično neuspjehu bivšeg predsjednika Lyndona Johnsona u Vijetnamskom ratu 60-ih godina prošlog stoljeća.

Izvor: Al Jazeera