Blinken: Imamo dokaze da se Kina pokušava umiješati u naše izbore

Svako miješanje Kine u američke izbore je nešto na šta američka adminsitracija veoma pažljivo gleda, rekao je američki državni sekretar.

Vidjeli smo, uopšteno govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg miješanja, rekao je Blinken (EPA-EFE/XINHUA / Shen Hong)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je nakon trodnevne posjete Kini da SAD ima dokaze o pokušajima Kine da “utiče i pokuša se umiješati” u predstojeće američke predsedničke izbore uprkos ranije datom obećanju kineskog lidera Xija Jinpinga da to neće činiti.

U kratkom intervjuu za CNN Blinken je rekao da je tokom sastanaka sa najvišim kineskim zvaničnicima, uključujući predsjednika Kine Xija Jinpinga, razgovarao o brojnim spornim pitanjima, od američke kontrole tehnologije do podrške Pekinga Moskvi, prenio je Tanjug.

Blinken je rekao da je ponovio zahtjev koji je američki predsjednik Joe Biden uputio Xiju tokom njihovog susreta u San Franciscu prošlog novembra, da se Kina ne miješa u predsjedničke izbore u SAD-u 2024. godine i podsjetio da je tada kineski lider obećao da Kina to neće učiniti.

Xijevo obećanje Bidenu

“Vidjeli smo, uopšteno govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg miješanja i želimo biti sigurni da će to biti prekinuto što je prije moguće”, odgovorio je Blinken na pitanje da li je Kina do sada kršila Xijevo obećanje Bidenu.

Ukazao je da je svako miješanje Kine u američke izbore nešto na šta američka adminsitracija veoma pažljivo gleda i smatra da je to potpuno neprihvatljivo.

“Želio sam biti siguran da su ponovo čuli tu poruku”, rekao je Blinken i dodao da postoji zabrinutost zbog Kine i drugih zemalja koje, kako je naveo, iskorištavaju postojeće društvene podjele u SAD-u.

Izvor: Agencije