Mediji: Užasne posljedice invazije, vrijeme je da se razgovara o etici izraelske vojske

Pisac Yair Assulin je u svom članku u izraelskom listu Haaretz rekao da je vrijeme da se održi javna rasprava o etici, ponašanju i vrijednostima izraelske vojske, pitanja važna za budućnost Izraela.

Izrael bi uskoro mogao izazvati masovni egzodus Palestinaca u Egipat ukoliko napadne Rafah, pokazuje analiza Washington Post-a (Izraelske odbrambene snage/Reuters)

Svjetski mediji pišu o strahovima od posljedica mogućeg izraelskog napada na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze, etici okupacione vojske, kao i studentskim protestima u Sjedinjenim Američkim Državama u znak podrške Palestini.

Prema analizi američkog lista The Washington Post, “Izrael bi uskoro mogao izazvati masovni egzodus Palestinaca u Egipat ukoliko napadne Rafah, pored već užasne stvarnosti koja još traje”.

Analiza je pokazala da su lideri više od 50 međunarodnih humanitarnih organizacija poslali pismo američkom predsjedniku Joe Bidenu, u kojem ga upozoravaju da će invazija na Rafah biti odlučujući udarac naporima za pomoć Pojasu Gaze i da će narušiti sve planove za sprečavanje gladi koja će pogoditi stotine hiljada ljudi.

Zauzvrat, pisac Yair Assulin je u svom članku u izraelskom listu Haaretz rekao da je vrijeme da se održi javna rasprava o etici, ponašanju i vrijednostima izraelske vojske jer su to izuzetno važna pitanja za budućnost Izraela.

“Bez postavljanja ovih pitanja vezanih za najvažniju instituciju u Izraelu, zemlja će nesretno propasti u suočavanju s velikim izazovima”, dodao je.

Američki protesti

Kada je riječ o američkom studentskom pokretu, web stranica The Hill navodi da je atmosfera na američkim univerzitetima postala plodna za antiamerička pitanja, a Amerikanci su u stanju šoka zbog eskalacije antisemitizma i entuzijazma za ljevičarske aktivnosti na univerzitetima kao što je slučaj sa univerzitetima Harvard i Pensilvanija.

Godišnja anketa The Harvard Crimson-a pokazala je da 80 posto profesora sebe opisuje kao veoma liberalne, u poređenju sa 3 posto onih koji su rekli da su konzervativni.

U tom kontekstu, Al-Monitor je primijetio da se propalestinski protesti pojačavaju na američkim univerzitetima, uprkos strogim policijskim mjerama u cilju njihovog suzbijanja.

Dodao je da su demonstranti, uključujući jedan broj jevrejskih studenata, odbacili antisemitizam i kritizirali zvaničnike koji ga izjednačavaju sa protivljenjem Izraelu.

Web stranica je također citirala jevrejskog postdiplomca po imenu Josh koji je rekao: “Ljudi različitih provenijencija su došli ovdje da podrže palestinski narod, vođeni općim osjećajem za pravdu.”

Na istu temu, američki list The New York Times napominje da se Univerzitet Južne Kalifornije trenutno suočava sa neuobičajenim protestima.

Ova 144-godišnja institucija do sada nije bila poznata po političkim aktivnostima u kampusu, ali se sada našla uključena u kontroverzu oko rata u Pojasu Gaze.

Analiza u hebrejskom listu Yedioth Ahronoth zaključuje da se val mržnje prema Izraelu u Sjedinjenim Američkim Državama neće smiriti sam od sebe i da se jevrejska zajednica mora ujediniti s Izraelom kako bi se borila protiv zastrašujućih antisemitskih osjećaja na američkim univerzitetima.

U analizi se vjeruje da Izrael, predvođen neuspješnom vladom, ne poduzima ništa da bi izašao iz gliba u koji je uronio ušavši u rat u Pojasu Gaze.

Izvor: Al Jazeera