Katar šalje tri miliona dolara ukrajinskom uredu za ljudska prava

Sredstva imaju za cilj pružiti podršku djeci i drugima pogođenima oružanim sukobom u Ukrajini, saopćilo je katarsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Katarska ministrica za međunarodnu saradnju Lolwah Al-Khater pozdravlja ukrajinsku djecu i njihove porodice u Dohi 24. aprila [Karim Jaafar/AFP]

Katar je najavio da će dati tri miliona američkih dolara uredu ukrajinskog parlamentarnog komesara za ljudska prava, kao dio nastojanja da se podrži “dobrobit i sigurnost” u ratom razorenoj državi.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara saopćilo je da je cilj sredstava podržati inicijative osmišljene za poboljšanje života djece, građana pogođenih oružanim sukobima i cjelokupnog stanovništva u Ukrajini.

“Nadalje, fond će doprinijeti povećanju pravne podrške i poboljšanju potrebne infrastrukture potrebne za pružanje podrške potrebne porodicama pogođenim sukobom u Ukrajini”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Ministarstvo i ured komesara također su ponovili “svoju posvećenost svijetu u kojem se poštuje ljudsko dostojanstvo i u kojem su prava svakog pojedinca zaštićena”.

Ranije je ove sedmice ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da se 16 ukrajinske djece, koja su “prije bila prisilno deportirana” u Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu 2022. godine, oporavljaju u Kataru nakon što su oslobođena.

Pomoć porodicama pri oporavku

Zelenski je u srijedu naveo da je grupa djece oslobođena i ujedinjena sa svojim porodicama zahvaljujući katarskim posredničkim naporima koji su pomogli vratiti desetke djece odvedene tokom 27-mjesečnog rata.

“Duboko sam zahvalan Kataru i lično katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu Al Thaniju, na pomoći Ukrajini u ovom vitalnom naporu”, istakao je ukrajinski predsjednik u objavi na X.

“Radujemo se nastavku korisne saradnje po ovom pitanju, kao i povratku više naše djece.”

Predsjednikovi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon što je Katar saopćio da je 20 ukrajinskih i ruskih porodica stiglo u katarsku prijestolnicu Dohu kako bi im se pružila zdravstvena briga i podrška u sklopu posredničkih napora za ponovno spajanje porodica.

Ukrajina vjeruje da je Rusija ilegalno odvela više od 19.000 ukrajinske djece otkako je Moskva pokrenula invaziju na svog susjeda 2022. Od toga je manje od 400 djece vraćeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije