Deset ukrajinskih dronova pogodilo rusku rafineriju nafte

Rafinerija nafte u Slavjansku u ruskoj regiji Krasnodaru bila je prisiljena obustaviti neke operacije nakon što je oštećena u napadu ukrajinskih dronova.

Na nekim mjestima u pozadini ratišta Ukrajina je sistemski gađala objekte ruske energetske infrastrukture (Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

Rafinerija nafte u Slavjansku u ruskoj regiji Krasnodaru bila je prisiljena obustaviti neke operacije nakon što je oštećena u napadu ukrajinskih dronova, citirala je u subotu državna novinska agencija TASS izjavu uprave rafinerije.

Na nekim mjestima u pozadini ratišta Ukrajina je sistemski gađala objekte ruske energetske infrastrukture – uprkos tome što SAD zahtijeva da to ne čini – u pokušaju da poremeti rusku ekonomiju, a time i njenu sposobnost da finansira svoje ratne napore.

Ukrajinski obavještajni izvor rekao je Reutersu da je Ukrajina rano u subotu bespilotnim letjelicama napala rafinerije nafte Ilski i Slavjansk u ruskoj regiji Krasnodaru, izazvavši požare u postrojenjima, prenijela je Hina.

Isti izvor je rekao da su ukrajinske bespilotne letjelice tokom noći također gađale vojni aerodrom Kuščevsk u istoj regiji.

Izbio jak požar

Rusko ministarstvo obrane saopćilo je da su ruske jedinice protivzračne odbrane uništile 66 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad područja Krasnodara, te još dvije iznad poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

“Rad rafinerije (Slavjansk) djelomično je obustavljen. Tačno deset bespilotnih letjelica uletjelo je izravno u rafineriju i izbio je jak požar. Moguće je da postoji veća šteta”, rekao je Eduard Trudnev, direktor sigurnosti u Slavjansk ECO Group, koja upravlja postrojenjem, prenio je TASS.

Ranije u subotu, Roman Siniagovski, dužnosnik lokalne vlade u Slavjansku, rekao je na svom službenom Telegram kanalu da skladišni spremnici rafinerije nisu oštećeni, ali da je pogođen destilacijski toranj.

Rekao je da je požar izazvan napadom ugašen i da nitko nije ozlijeđen.

 

Izvor: Agencije