Blinken se sastao sa kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom

Razgovara se o nizu složenih pitanja, među kojima je i produbljivanje napetosti zbog kineske podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Napetost između dvije zemlje je produbljena zbog kineske podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu (Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u petak u Pekingu sa kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom radi razgovora o nizu složenih spornih pitanja između dvije zemlje.

Sekretar je istakao da postoji značajan napredak u odnosima dvije zemlje i da će Washington i Peking nastaviti ”jasno komunicirati o međusobnim razlikama” kako bi se smanjio rizik od nesporazuma.

“Posvećeni smo održavanju i jačanju komunikaciije i ponovo se odgovorno bavili našim razlikama da bismo izbegli bilo kakvu pogrešnu komunikaciju, bilo kakvu pogrešnu percepciju, bilo kakve pogrešne procjene“, istakao je Blinken.

Dodao je da je u razgovoru sa Xijem izrazio zabrinutost u vezi sa podrškom Kine Rusiji i invaziji na Ukrajinu, kao i drugim pitanjima uključujući Tajvan i Južno kinesko more, ljudska prava i proizvodnju i izvoz sintetičkih droga i prekursora, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Podsticanje ruske odbrambene industrijske baze ne ugrožava samo ukrajinsku, već i evropsku sigurnost. Kao što već neko vrijeme govorimo Kini, osiguravanje transatlantske sigurnosti je ključni interes SAD-a. Jasno sam stavio do znanja da Kina ne rješava ovaj problem”, dodao je. sekretar.

Blinken je također rekao da je pozvao Kinu da iskoristi svoj uticaj ”da obeshrabri Iran i njegove zastupnike da prošire sukob na Bliskom istoku“ i ubijedi Sjevernu Koreju ”da obustavi svoje opasno ponašanje i uključi se u dijalog“.

Xi je izjavio da bi SAD i Kina trebali biti partneri i da Peking s radošću posmatra otvorenost, napredak i istrajavanje SAD-a i da se nada da će Washington također moći sagledati razvoj Kine u pozitivnom svjetlu, prenosi Xinhua.

‘SAD i Kina trebali bi biti partneri’

Kineski predsjednik je istakao da bi SAD i Kina trebali biti partneri a ne rivali, da pomognu jedni drugima u uspjehu, a ne da međusobno nanose štetu, da traže zajednička stanovišta, umjesto da se upuštaju u opaku konkurenciju, navodi kineska agencija.

Sastanak je uslijedio nakon Blinkenovog susreta sa kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yijem radi razgovora o nizu složenih pitanja, među kojima je i produbljivanje napetosti zbog kineske podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Wang je rekao Blinkenu da se “veliki brod” kinesko-američkih odnosa stabilizirao, “ali negativni faktori u odnosu i dalje se povećavaju i izgrađuju”.

“Odnos se suočava sa svim vrstama poremećaja. Kineska legitimna razvojna prava su nerazumno potisnuta i naši ključni interesi suočavaju se sa izazovima”, rekao je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Blinken je odgovorio da je potrebna “aktivna diplomatija” kako bi se krenulo naprijed s programom koji su postavili predsjednici Joe Biden i Xi Jinping kada su se sastali u San Franciscu u novembru.

“U našoj prosudbi ne postoji zamjena za diplomatiju licem u lice”, rekao je Blinken, dodajući da želi osigurati da “budu što jasniji u područjima u kojima postoje razlike, u najmanju ruku kako bi izbjegli nesporazume, kako bi se izbjegle pogrešne procjene”.

Blinken je stigao u Peking u četvrtak iz Šangaja, gdje je pozvao Kinu da osigura jednake uslove za američke kompanije.

Izvor: Agencije