Rjabkov: Eventualno nuklearno oružje u Poljskoj bit će vojna meta za Rusiju

Predsjednik Poljske Andrzej Duda rekao je nedavno da su poljske vlasti spremne primiti američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Pitanje potencijalnog raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj je predmet razgovora između Poljske i SAD-a 'već neko vrijeme', rekao je Duda (REUTERS/Kacper Pempel)

Eventualno trajno razmještanje nuklearnog oružja NATO-a u Poljskoj bit će vojna meta za Rusiju, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

On je u izjavi za agenciju TASS naveo da zajedničke nuklearne misije zemlje NATO-a u blizini granice s Rusijom predstavljaju prijetnju ruskoj sigurnosti, prenosi Tanjug.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda rekao je nedavno da su poljske vlasti spremne primiti američko nuklearno oružje na svoju teritoriju.

“Svi političari koji govore o takvoj opciji u Poljskoj i izvan nje trebaju znati da bilo kakav korak u tom pravcu ne bi doprinio sigurnosti Poljske i relevantna postrojenja bila bi neminovno meta”, rekao je Rjabkov.

Razgovori o nuklearnom oružju

Duda je nedavno putovao u Sjedinjene Američke Države, gdje se sastao s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom i obratio se Ujedinjenim narodima, a nakon toga je otputovao u Kanadu gdje je kazao da je pitanje potencijalnog raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj predmet razgovora između Poljske i SAD-a “već neko vrijeme”.

“Već sam o tome nekoliko puta razgovarao”, rekao je, a prenijela je Hina.

Duda se u martu sastao s američkim kolegom Joeom Bidenom. Poljski predsjednik misli da “Rusija sve više militarizira Kalinjingrad”.

“Upravo premješta svoje nuklearno naoružanje u Bjelorusiju”, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u junu 2023. da je premjestio prvo rusko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

Izvor: Agencije