UN: U Ukrajini poginulo više od 10.500 civila

Bojim se da je svijet otupio na ovu krizu, rekao je visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk.

Rusija je u februaru 2022. godine pokrenula invaziju na Ukrajinu (Alexander Ermochenko / Reuters) (Reuters)

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk objavio je da je u Ukrajini, gdje se nastavlja rat s Rusijom, poginulo više od 10.500 civila, a povrijeđeno više od 20.000 ljudi.

Održan je interaktivni dijalog o izvještaju Visokog komesara UN-a za ljudska prava pod naslovom Ljudska prava u Ukrajini.

Turk, čija je videoporuka objavljena na sastanku, napomenuo je da su čuli različite priče o ljudskoj patnji koju svakodnevno doživljavaju u Ukrajini, prenosi Anadolija.

“Bojim se da je svijet otupio na ovu krizu”, rekao je Turk.

Podsjetio je da je rusko-ukrajinski rat počeo u februaru 2022. godine.

‘Vrijeme da se okonča rat’

Turk je potvrdio da je u Ukrajini poginulo više od 10.500 civila, a povrijeđeno više od 20.000. Naveo je da bi stvarne brojke mogle biti veće.

Turk je podvukao da su se sukobi širom Ukrajine intenzivirali od prošle sedmice i da su ukrajinska djeca lišena prava da se školuju na svom jeziku.

Naveo je da su ruske oružane snage u posljednje dvije godine uveliko prekršile međunarodno pravo o ljudskim pravima i humanitarnom pravu.

“Većina ovih kršenja je okončana nakon što je Ukrajina vratila neke od regiona koje je okupirala Rusija”, kazao je Turk.

Ističući da je vrijeme da se okonča ovaj rat, Turk je dodao da rane nanesene ratom treba zaliječiti.

Izvor: Agencije