U Hagu počinje konferencija o ratnim zločinima u ratu u Ukrajini

Ukrajina, njeni saveznici i Evropska komisija žele osigurati da osumnjičeni ratni zločinci budu izvedeni pred lice pravde.

Rusija je u februaru 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu (Stringer / Reuters)

Više od dvije godine od početka ruskog rata protiv Ukrajine, evropski ministri i međunarodni istražitelji raspravljat će u Hagu o napretku u procesuiranju ratnih zločina.

Ukrajina, njeni saveznici i Evropska komisija žele osigurati da osumnjičeni ratni zločinci budu izvedeni pred lice pravde.

Također se raspravlja o načinima procesuiranja Rusije za zločin agresije. Postoji mogućnost da se u tu svrhu osnuje poseban sud, prenosi Hina pisanje agencije dpa.

Na konferenciji će se prijaviti i prvi zahtjevi žrtava za odštetu.

Izdati nalozi za hapšenje

Domaćin konferencije je Nizozemska.

Među sudionicima će biti predstavnici iz Evropske komisije, Ukrajine i zapadnih saveznika kao i Međunarodnog krivičnog suda i evropskog pravosudnog tijela Eurojusta.

Ubrzo nakon početka rata nekoliko zemalja pristalo je sarađivati s Ukrajinom i međunarodnim pravosudnim tijelima u istragama.

Osim ukrajinskog pravosuđa, istragu vodi i Međunarodni krivični sud u Hagu. Glavni tužitelj Karim Khan već je izdao četiri međunarodna naloga za hapšenja protiv visokorangiranih Rusa zbog navodnih ratnih zločina, uključujući predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Agencije