NYT: SAD još nije otkrio način da porazi ISIL

Autori članka objavljenog u New York Timesu navode da je napad na koncertnu dvoranu u Moskvi ‘nasilni podsjetnik’ da ISIL i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Povlačenje snaga i obavještajnih resursa SAD-a iz područja zahvaćenih aktivnim sukobima dovelo je do ponovnog pojavljivanja oružanih grupa (Evelyn Hockstein / Reuters)

U članku u američkom listu The New York Times navodi se da Sjedinjene Američke Države još nisu uspjele pronaći način da poraze terorizam, uprkos svim pobjedama koje su postigle u borbi protiv njega i u svom ratu protiv ISIL-a.

Prema članku, koji su napisali Christopher Costa, bivši specijalni pomoćnik predsjednika i direktor za borbu protiv terorizma u Vijeću za nacionalnu sigurnost i Colin Clarke, direktor istraživanja u Soufan Group, obavještajnoj i sigurnosnoj konsultantskoj grupi, napad na koncertnu dvoranu u Moskvi, u kojoj je poginulo više od 130 osoba, a koji se dogodio prije više od sedam dana, “nasilni je podsjetnik” da ISIL – posebno njegov ogranak u Horasanu – i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Od početka ove godine ogranak ISIL-a u Horasanu pokrenuo je smrtonosne napade u Iranu i Turskoj, a evropske zemlje osujetile su mnoge njegove “zavjere”, dok su Austrija, Francuska, Njemačka i Holandija uhapsile brojne osumnjičene.

Autori su naveli da je medijska agencija Al-Battar, glasnogovornik organizacije, objavila prijeteću poruku upućenu Italiji, Francuskoj, Španiji i Britaniji, prijetivši im napadima, zbog čega su i Francuska i Italija podigle nivo “terorističke prijetnje”.

Istakli su da svi ti događaji sugeriraju da oduzimanje organizaciji “države kalifata” koju je proglasila nije isto što i njen poraz. Na vrhuncu moći, “država kalifata” je zauzimala veliku površinu zemlje veličine Velike Britanije koja se protezala od Levanta do jugoistočne Azije, a uključivala je više od 40.000 stranih boraca iz 80 različitih zemalja.

Nakon što je protjeran iz svog uporišta, ISIL se rekonstruisao u drugim zemljama i bio primoran da se skriva na način na koji ga je teško otkriti, što predstavlja veću opasnost, navedeno je u članku.

Costa i Clarke savjetuju Sjedinjenim Američkim Državama da sačuvaju iskustvo koje su akumulirali tokom dvije decenije i ne dopuste da ono iščezne, jer postoje i druge ozbiljne prijetnje koje privlače pažnju Washingtona, kao što je kineska sklonost ka “avanturizmu” i izazov koji predstavlja umjetna inteligencija.

Strateški prioritet

Kako bi se sačuvala sigurnost Amerikanaca, kažu autori, borba protiv terorizma mora ostati strateški prioritet, što podrazumijeva i pronalaženje načina za pomno praćenje ISIL-a na mjestima u svijetu gdje Sjedinjene Američke Države više nisu prisutne.

Pisci smatraju da je Washington napravio ozbiljne greške tokom decenija svog rata protiv terorizma, prije nego što je svoj fokus na kraju usmjerio na druge prijetnje u različitim geopolitičkim regijama.

Prema njihovom mišljenju, povlačenje snaga SAD-a i obavještajnih resursa iz područja zahvaćenih aktivnim sukobima dovelo je do ponovnog pojavljivanja oružanih grupa, kao što je ISIS-provincija Horasan.

U nastavku se u članku podsjeća da je obavještajna evidencija puna primjera “braka iz interesa”, pri čemu obavještajne službe u raznim zemljama razmjenjuju informacije o “terorističkim” prijetnjama, čak to čine i između suprotstavljenih zemalja. Možda je najočitiji primjer za to da Sjedinjene Američke Države i Iran i dalje razmjenjuju upozorenja o terorističkim napadima, iako dvije zemlje vode “tihi rat” jedna protiv druge.

Izvor: Agencije