Zemlje G7 osnažit će ukrajinsku protuzračnu odbranu

G7 će “osnažiti ukrajinsku protuzračnu odbranu kako bi se spasilo živote i zaštitilo kritičnu infrastrukturu”, poručili su ministri vanjskih poslova, dodajući da će povećati odbrambenu i sigurnosnu pomoć Kijevu.

Sedam velesila - Italija, Kanada, Francuska, Njemačka, Japan, Velika Britanija, SAD te EU - žestoko kritiziraju rusku invaziju na Ukrajinu (EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO/ANSA)

Zemlje članice grupe G7 odlučne su osnažiti ukrajinsku protuzračnu odbranu, rekli su u petak njihovi ministri vanjskih poslova koji su se okupili na sastanku na Capriju, piše Reuters, prenosi Hina.

Sedam velesila – Italija, Kanada, Francuska, Njemačka, Japan, Velika Britanija, SAD te EU – žestoko kritiziraju rusku invaziju na Ukrajinu koja traje već više od dvije godine.

Kijev ih međutim upozorava da moraju promijeniti strategiju ako žele da Ukrajina izdrži sve destruktivnije ruske zračne napade.

Rusija negira da cilja civile, ali ukrajinski energetski sistem smatra legitimnom metom. U tim napadima poginule su stotine civila.

G7 će “osnažiti ukrajinsku protuzračnu odbranu kako bi se spasilo živote i zaštitilo kritičnu infrastrukturu”, poručili su ministri vanjskih poslova, dodajući da će povećati odbrambenu i sigurnosnu pomoć Kijevu.

“Odlučni smo nastaviti pružati vojnu, finansijsku, političku, humanitarnu, ekonomsku i razvoju pomoć Ukrajini i njezinu narodu”, dodali su.

Izjava je objavljena na kraju trodnevnog ministarskog sastanka na Capriju na kojem su glavne teme bili Ukrajina i vojni sukobi između Izraela i Irana.

Dodatna pomoć Kijevu

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je nakon samita da Ukrajina odmah treba više resursa i upozorio Peking da će kineski odnosi s Evropom pretrpjeti štetu ako bude pomagala ruskoj odbrambenoj industriji.

“Kad je riječ o ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi, glavni saradnik u ovom trenutku je Kina”, rekao je Blinken.

“Ako Kina s jedne strane tvrdi da želi dobre odnose s Evropom i drugim zemljama, ona ne može s druge strane raspirivati najveću prijetnju evropskoj sigurnosti od završetka hladnog rata.”

Vojna pomoć Kijevu zadnjih mjeseci je usporila jer evropskim partnerima ponestaje municije, a američku pomoć blokiraju republikanci u Kongresu.

Američki Zastupnički dom mogao bi ovaj vikend napokon glasati o paketu od 60,8 milijardi američkih dolara pomoći Kijevu.

Drugo pitanje koje se razmatra je kako iskoristiti dobit od 300 milijardi američkih dolara zamrznute ruske imovine na Zapadu kako bi se pomoglo Ukrajini.

Ministri su rekli da još razmatraju kako bi se to moglo učiniti.

Pravna osnova za kamate

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da postoji pravna osnova za korištenje kamata od zamrznute imovine, a stručnjaci sada razmatraju bi li se moglo koristiti i sam kapital.

U vezi izraelskog napada na Iran nakon nedavnog iranskog napada dronovima i projektilima na Izrael, ministri su rekli da će raditi na tome da se spriječi eskalaciju sukoba.

“Politički cilj G7 je deeskalacija. Radimo i nastavit ćemo raditi na tome da budemo aktivni igrači kako bi se osigurala deeskalacija širom Bliskog istoka”, rekao je Tajani.

Izvor: Agencije