Podjele unutar G7 o zamrznutoj ruskoj imovini

Francuski ministar je osporio stav američke kolegice da bi bilo legalno unovčiti oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine.

Susret Yellen i Le Mairea u Parizu 22. juna 2023. (Christophe Ena/Pool via REUTERS)

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire javno je osporio stav američke kolegice Janet Yellen da bi bilo legalno unovčiti oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, otkrivajući duboke podjele među zemljama Grupe sedam (G7), prenosi agencija Fena pozivajući se na Reuters.

Le Maire je, govoreći nakon sastanka finansijskih zvaničnika G7, odbacio stav Sjedinjenih Američkih Država i kazao da je Francuska uvjerena da ne postoji dovoljna osnova u međunarodnom pravu za nastavak tih aktivnosti i da je potreban dalji rad.

Rekao je kako bi svi takvi potezi trebali biti u potpunosti potkrijepljeni međunarodnim pravom i potrebna je podrška svih članica Grupe 20 velikih ekonomija – koja uključuje Rusiju, Kinu i druge zemlje koje su kritične prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Šta sa imovinom Rusije?

Zvaničnici G7 godinu dana se bore da pronađu dogovor o tome šta da rade s ruskom suverenom imovinom blokiranom nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Njihova ovosedmična debata na marginama sastanka ministara finansija iz velikih globalnih ekonomija G20 u Sao Paulu pokazala je da još “treba preći priličnu razdaljinu” kako bi se postigao konsenzus u vezi ovim pitenjem.

SAD i saveznici su nakon ruske invazije na Ukrajinu zabranili transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija, blokirajući oko 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu.

EU je sredinom februara usvojila zakon o korištenju neočekivane dobiti ostvarene na zamrznutoj imovini ruske centralne banke, što je prvi konkretni korak prema cilju Unije da se novac iskoristi za finansiranje obnove Ukrajine.

Međutim, Moskva je upozorila Zapad da će ruski odgovor biti vrlo oštar nastavi li Zapad sa tim aktivnostima.

Izvor: Agencije