Ukrajina: Prvi put smo oborili ruski strateški bombarder Tu-22M3

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo kako se strateški bombarder srušio u južnoj ruskoj regiji Stavropol dok se vraćao u bazu nakon izvršenja borbene misije.

Snimak olupine aviona nakon njegovog pada u okrugu Krasnogvardejski u ruskoj regiji Stavropol, Rusija, na ovoj slici objavljenoj 19. travnja 2024. (Guverner regije Stavropol Vladimir Vladimirov putem Telegrama/ via REUTERS)

Ukrajina je objavila kako je prvi put u petak oborila ruski strateški bombarder Tu-22M3, uništivši ratni avion koji je mogao nositi projektile dugog dometa korištene za napade na ukrajinske gradove, prenosi agencija Reuters.

Britanska agencija navodi da je Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo kako se strateški bombarder srušio u južnoj ruskoj regiji Stavropol, stotinama kilometara od teritorije pod kontrolom Ukrajine, dok se vraćao u bazu nakon izvršenja borbene misije. Rečeno je kako se čini da je nesreću uzrokovao tehnički kvar.

Nakon ruskog saopćenja, komandant ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk je rekao kako je Kijev “uništio” ratni avion.

Strateški bombarderi Tupoljev Tu-22M3 bacaju bombe tokom takmičenja Aviadarts, u okviru Međunarodnih vojnih igara 2018., na poligonu Dubrovichi kod Rjazana, Rusija (REUTERS/Maxim Shemetov)

“Prvi put, protivzračne raketne jedinice Zračnih snaga, u saradnji s Odbrambenom obavještajnom službom Ukrajine, uništile su strateški bombarder dugog dometa Tu-22M3, nosač krstarećih projektila Kh-22 koje koriste ruski teroristi za napade mirnim ukrajinskim gradovima”, rekao je Oleščuk.

Pogibija pilota

Ukrajinska vojna obavještajna agencija objavila je kako je ratni avion učestvovao u dalekometnom napadu na Ukrajinu. Rusija je ranije u petak izvela veliki raketni napad na centralnu regiju Dnjepropetrovsk gdje su ubijene i ranjene desetine osoba.

Nepotvrđeni snimak na društvenim mrežama prikazuje ratni avion sa zapaljenim repom kako se spiralno kreće prema tlu.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da bombarder više nije nosio bombe.

Ruski regionalni guverner Vladimir Vladimirov rekao je da su se piloti katapultirali, ali je jedan od njih poginuo, dok je za četvrtog u toku operacija spašavanja

Izvor: Agencije