Najmanje osam ubijenih, 25 ranjenih u ruskom udaru

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je napad oštetio više spratova stambene zgrade i željezničke stanice u glavnom gradu regije Dnjipru.

Vatrogasci na mjestu udara u Dnjipru 19. aprila (REUTERS/ Mykola Synelnykov)

U velikom ruskom raketnom napadu na centralnu ukrajinsku regiju Dnjepropetrovsk ubijeno je najmanje osam ljudi, ranjeno više od 25 i oštećeni ključni infrastrukturni objekti, saopćili su lokalni zvaničnici u petak ujutro, prenosi agencija Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je napad oštetio više spratova stambene zgrade i željezničke stanice u glavnom gradu regije Dnjipru te pozvao na dodatnu protivzračnu odbranu.

“Rusija mora biti odgovorna za svoj teror, a svaka raketa, svaki Shahed (dron) mora biti oboren”, rekao je Zelenski. “Svijet to može garantirati, a naši partneri imaju potrebne kapacitete.”

Ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko rekao je kako je najmanje osam ljudi poginulo u napadu, dvoje u Dnipru i šest u okrugu Sinelnikivski u ovoj regiji, gdje je oštećeno više od deset kuća.

Oboreni brojni projektili i dronovi

Guverner regije Serhij Lisak rekao je za ukrajinsku televiziju kako je protivzračna odbrana oborila 11 od 16 projektila i devet od deset dronova koji su napali regiju.

Državna ukrajinska željeznička kompanija Ukrzaliznicia rekla je da je Rusija u ovom napadu namjerno gađala njenu infrastrukturu, ranivši njene radnike. Firma je zatvorila stanicu u Dnipru i preusmjerila vlakove koji su trebali prolaziti kroz grad.

Rusija negira da cilja civile, rekavši da su njeni zračni udari usmjereni na “demilitarizaciju” Ukrajine.

Zračne snage Ukrajine saopćile su kako su oborile 15 raketa, uključujući dvije krstareće rakete Kh-22 te 14 dronova tokom napada u petak.

Izvor: Agencije