Članice NATO-a se složile da pošalju više sistema protivzračne odbrane Kijevu

Zemlje su se također složile da isporuče više projektila od 155 milimetara neophodnih ukrajinskoj artiljeriji, te rakete dugog dometa i dronove.

Pored Patriota ima drugih sistema oružja koje saveznici mogu poslati, rekao je Stoltenberg (Inquam Photos/George Calin via REUTERS)

Članice NATO-a saglasne su da pošalju Ukrajini više sistema protivzračne odbrane uključujući Patriot sisteme, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“NATO je provjerio postojeće kapacitete u Alijansi i ima sistema koji mogu biti poslani Ukrajini. Prema tome očekujem uskoro nove objave o sistemima protivzračne odbrane”, rekao je Stoltenberg nakon video sastanka ministara odbrane Alijanse sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirem Zelenskim.

Pored Patriota ima drugih sistema oružja koje saveznici mogu poslani, među kojima su i sistemi SAMP-T, rakete zemlja-zrak francusko-italijanske proizvodnje, dodao je Stoltenberg, prenijela je Beta.

“Neću dati precizne cifre, ali radimo sa saveznicima da osiguramo da donesu dobre odluke o snabdijevanju novim sistemim Patriot”, rekao je.

Tokom sastanka ipak nije preuzeta nikakva zvanična obaveza, rekao je jedan diplomata Alijanse za AFP.

‘Pomoć već na putu’

Ukrajina traži da joj saveznici pošalju sisteme protivzračne odbrane, uključujući sisteme Patriot , koji su najefikasniji protiv ruskih hipersoničnih raketa, koje posljednjih sedmica udaraju ukrajinske gradove i infrastrukturu.

SAD, Njemačka, Nizozemska, Španija, Grčka, Rumunija i Poljska imaju sisteme Patriot, prema diplomatskim izvorima u Briselu.

Američka pomoć od više od 60 milijardi dolara, blokirana sedmicama u Kongresu SAD-a zbog odugovlačenja republikanskih članova Kongresa koji podržavaju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, konačno bi mogla biti usvojena u subotu.

Stoltenberg je također izrazio nadu da će taj zakon proći bez novog odlaganja u američkom Kongresu.

Tokom sastanka NATO – Ukrajina ministri su se također složili da isporuče više projektila od 155 milimetara neophodnih ukrajinskoj artiljeriji, rakete dugog dometa i dronove, rekao je Stoltenberg.

“Ono što vam mogu reći je da je ta pomoć već na putu”, dodao je on.

Izvor: Agencije