Zatvorenik iz Gaze otkriva kako izraelski ljekari učestvuju u zločinima mučenja

Uhapsili su me potpuno zdravog, nisam se mogao požaliti ni na šta, a iz pritvora sam izašao sa jednom nogom, rekao je Sufjan Abu Salah.

Oslobođeni zatvorenik Sufjan Abu Salah ispričao je za Al Jazeeru o onome čemu je bio izložen u pritvoru (Al Jazeera)

Izraelski list Haaretz objavio je članak pod naslovom „Uloga izraelskih doktora u ratnim zločinima: pretpostavljeni saučesnici“. U članku se govori o kontroverznoj ulozi koju imaju izraelski ljekari u ratnim zločinima, tačnije zločinima nad zatvorenicima, posebno onima iz Pojasa Gaze, među kojima su slučajevi amputacija.

U članku se upoređuju izraelski pritvori u kojima se drže zatvorenici iz Gaze uhapšeni tokom aktuelnog rata sa ozloglašenim zatvorom Gvantanamo. Spominju se užasni uslovi, okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje prema zatvorenicima iz Gaze, u kojima, pored istražitelja, učestvuju i ljekari.

Oslobođeni zatvorenik Sufjan Abu Salah ispričao je za Al Jazeeru o onome čemu je bio izložen u pritvoru, u koji je ušao na dvije noge, a pušten je sa jednom nogom, što je rezultat torture, medicinskog zanemarivanja i odugovlačenja s liječenjem.

O patnji koju su mu zadali čuvari i izraelski ljekari, Sufjan je rekao: „Uhapsili su me potpuno zdravog, nisam se mogao požaliti ni na šta, a iz pritvora sam izašao sa jednom nogom, živjet ću kao invalid.“

Strpljenje u patnji

Sufjanova supruga (Hana Abu Salah) pokazuje strpljenje u situaciji koja je zadesila njenog muža i nju, ali istovremeno ne krije šokiranost njegovim dolaskom sa invaliditetom te se pita: „Moj muž je građanin koji ne pripada nijednoj frakciji, pa zašto je bio podvrgnut svom ovom mučenju, čak i od izraelskih doktora?“

Gassan Abu Salah, Sufjanov brat koji je bio zajedno sa njim u pritvoru, ispričao je o drugim patnjama, nemaru izraelskih ljekara i njihovom učešću u mučenju zatvorenika iz Gaze.

Ne zna se tačno koliko zatvorenika iz različitih dijelova Pojasa Gaze su izraelske snage uhapsile od izbijanja rata nakon 7. oktobra prošle godine. Međunarodnom komitetu Crvenog krsta te međunarodnim i lokalnim organizacijama je onemogućeno da ih posjećuju i da im dodijele advokate.

Izvor: Al Jazeera