Istraživanje: Ruski gubici u ratu s Ukrajinom premašili 50.000

Stopa rasta broja žrtava ubrzana je u drugoj godini sukoba, zbog slanja vojnika u frontalne napade.

BBC procjenjuje da najmanje dva od pet poginulih ruskih boraca nisu imali nikakve veze s vojskom prije slanja u rat [Alexey Pavlishak/Reuters)

Ruski vojni gubici u ratu s Ukrajinom premašili su 50.000 ljudi, pokazalo je istraživanje.

BBC, čiji odjel za Rusiju prati smrtne slučajeve otkako su ruske snage izvršile invaziju na susjednu državu u februaru 2022, otkrio je u srijedu tu brojku, napominjući da se stopa žrtava ubrzala u drugoj godini sukoba.

Brojka koju su sastavili ruski BBC, nezavisna medijska grupa Mediazona i volonteri pokazala je da se broj poginulih popeo za 27.300 ruskih vojnika tokom druge godine rata, što je povećanje od 25 posto u odnosu na prvu godinu.

Jedini službeni broj mrtvih vojnika, koji je Rusija objavila u septembru 2022, iznosi “nešto manje od 6.000”.

‘Mašina za mljevenje mesa’

U istraživanju se navodi da je taktika “mašine za mljevenje mesa”, koju koristi Moskva vjerovatno ubrzala stopu gubitaka trupa prošle godine.

Institut za proučavanje rata (ISW) ističe da, kako je rusko napredovanje u istočnoj Ukrajini zaustavljeno 2023, taktika na vojnom polju promijenjena je u slanje valova trupa u frontalne napade.

To je dovelo do skoka ruskih gubitaka tokom velikih ofanziva u Donjecku, kaže se u istraživanju BBC-ja te ponovno nekoliko mjeseci poslije, tokom bitke za zauzimanje Bahmuta.

BBC procjenjuje da najmanje dva od pet poginulih ruskih boraca nisu imali nikakve veze s vojskom prije invazije, već su izvučeni iz redova dobrovoljaca, civila i zarobljenika te su, stoga, imali probleme s tehničkom i taktičkom spremom.

U analizi se navodi da je u invaziji ubijeno oko 9.000 zatvorenika koji su regrutirani putem Wagnerove plaćeničke jedinice ili ih je direktno regrutiralo Ministarstvo odbrane. Ti su regruti preživjeli u prosjeku dva do tri mjeseca.

BBC kaže da njegovi podaci ne pokrivaju gubitke među lokalnim snagama iz Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini, dodajući da je stvarni broj poginulih vjerovatno znatno veći od 50.000.

Ukrajina je u februaru objavila da je izgubila 31.000 vojnika. Također se smatra da je ta brojka umanjena u odnosu na stvarne podatke.

Odgovarajući na izvještaj, Kremlj je rekao da nije objavio informacije o poginulima i žrtvama vojnika, što je u nadležnosti Ministarstva odbrane.

Prema AFP-u, glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je zbog zakona koji pokrivaju službene tajne ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini “apsolutno razumljivo” da Ministarstvo nije objavilo brojke.

Izvor: Al Jazeera i agencije