Fico: Slovačka neće implementirati pakt EU-a o migracijama i azilu

Da bi stupio na snagu u cijeloj EU, pakt još moraju potvrditi države članice koje bi potom imale dvije godine za njegovu provedbu.

'Nedvosmisleno kažemo da ne možete narediti zemlji da mora primiti, u slučaju Slovačke, do 300 migranata o kojima ne znate ništa ili platiti 20.000 eura za svakoga", rekao je Fico (REUTERS/Johanna Geron/File Photo)

Slovački premijer Robert Fico rekao je da neće implementirati nova migracijska pravila Evropske unije u svojoj zemlji, što je znak nastavka napetosti u vezi tog pitanja uprkos postizanju dogovora nakon višegodišnjih pregovora.

“Nedvosmisleno kažemo da ne možete narediti zemlji da mora primiti, u slučaju Slovačke, do 300 migranata o kojima ne znate ništa ili platiti 20.000 eura za svakoga”, rekao je Fico na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

“To nije solidarnost, to je diktat”, izjavio je Fico, dodajući da će njegova stranka Smer-SSD i slovačka vladajuća koalicija glasati protiv sličnih zakona u nacionalnom parlamentu.

Uvođenje pravila

Da bi stupio na snagu u cijeloj EU, pakt još moraju potvrditi države članice koje bi potom imale dvije godine za njegovu provedbu.

Ranije je i Poljska odbacila pravila za raspodjelu izbjeglica i migranata koji ulaze mimo redovnih graničnih prelaza između članica EU-a.

Mađarska se također usprotivila, rekao je glasnogovornik vlade prošle sedmice. Dodao je da Budimpešta smatra da takav sistem “nije izvediv”.

Izvor: Agencije