Evropski parlament usvojio Pakt o azilu i migracijama

Unutar EU-a godišnje će biti preraspodijeljeno do 30.000 ljudi, a članice koje ne žele da prihvate izbjeglice imaju obavezu da pomognu na drugi način, uključujući materijalno.

'Usvojili smo snažan zakonodavni okvir o tome kako se nositi sa migracijama i azilom u Evropskoj uniji', kazala je predsjednika Evropskog parlamenta (Olivier Hoslet / EPA-EFE)

Evropski parlament usvojio je Pakt o azilu i migracijama, potvrdila je predsjednica tog tijela, Roberta Metsola.

“Usvojili smo snažan zakonodavni okvir o tome kako se nositi sa migracijama i azilom u Evropskoj uniji. Nastajao je više od 10 godina, ali održali smo riječ. Balans između solidarnosti i odgovornosti. Ovo je evropski put”, poručila je Metsola na društvenoj mreži X, prenosi Tanjug.

Predsjednik Odbora EP-a za razvoj, Tomas Tobe naveo je da će Evropska unija “povratiti kontrolu nad vanjskim granicama, smanjiti ekonomsku migraciju i uspostaviti zajedničku migracionu politiku” koja će, kako je naveo, dobro funkcionirati i dugoročno odgovarati Uniji.

Pravila pakta

Prema Paktu o azilu i migracijama, svako lice sa manjom šansom da ostvari pravo na ostanak u EU, trebalo bi da bude brže deportirano van granica Unije, uz obavezne granične procedure, koje bi po pravilu trebalo da budu završene nakon 12 sedmica.

U slučaju veoma velikog broja dolazaka, zemlje moraju da se oslone na solidarnost drugih članica, a u tom slučaju, granične procedure trebalo bi proširiti na veći broj migranata.

Unutar EU-a godišnje će biti preraspodijeljeno do 30.000 ljudi, a članice koje ne žele da prihvate izbjeglice biće u obavezi da pomognu na drugi način, uključujući materijalno.

Orban (očekivano) nezadovoljan

Ubrzo je stigla i reakcija mađarskog premijera Viktora Orbana, za koga je Pakt o azilu i migracijama “novi ekser u kovčeg Evropske unije”.

“Jedinstvo je mrtvo, ne postoje sigurne granice. Mađarska neće popustiti pred ludilom masovne migracije. Potrebne su promjene u Briselu kako bi zaustavili migraciju”, napisao je Orban na društvenoj mreži X.

Izvor: Agencije