Američki Kongres će ipak glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu

Zakonom je Ukrajini i regionalnim partnerima predviđena pomoć od 60,84 a Izraelu 26,38 milijardi dolara.

Mike Johnson je u ponedjeljak rekao da je odlučio razdvojiti senatski prijedlog zakona od 95 milijardi dolara u zasebne dijelove (EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Zastupnički dom Kongresa SAD-a će dugo očekivano glasanje o pomoći Ukrajini, Izraelu i Indopacifiku obaviti u subotu, rekao je u srijedu predsjednik Mike Johnson.

Glasanje dolazi više od dva mjeseca nakon što je paket prošao u Senatu, piše Reuters a prenosi Hina.

Nadležni odbor predstavio je zakon kojim bi se osiguralo 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu i regionalne partnere, od čega bi se 23,2 milijarde dolara koristilo za obnavljanje zaliha američkog oružja, zaliha i objekata.

Podrška Izraelu iznosi ukupno 26,38 milijardi dolara, uključujući sredstva za pokrivanje troškova američkih vojnih operacija kao odgovora na nedavne napade.

Sedmice neizvjesnosti

Sredstva predviđena za Indopacifik iznose 8,12 milijardi dolara.

Nakon sedmica neizvjesnosti oko toga hoće li republikanski čelnici Kongresa dopustiti članovima da glasaju o pomoći, Johnson je u ponedjeljak rekao da je odlučio razdvojiti senatski prijedlog zakona od 95 milijardi dolara u zasebne dijelove.

Senat pod kontrolom demokrata usvojio je prijedlog zakona u februaru s dvostranačkom većinom od 70 posto, a zagovornici paketa rekli su da će ga usvojiti i Kongres sa sličnom većinom ako Johnson dopusti glasanje.

Izvor: Agencije