Zvaničnici: Rusija jača odbranu Irana od mogućih izraelskih napada

Ruska tehnologija može pretvoriti Iran u mnogo jačeg protivnika, sa poboljšanom sposobnošću obaranja dronova i projektila.

Očekuje se da će Iran dobiti ruski avion Suhoj-35 nakon što je prošle godine sklopljen sporazum između ove dvije zemlje (REUTERS/Maxim Shemetov)

Američki list The Washington Post prenio je od američkih, evropskih i arapskih obavještajnih zvaničnika da bi odbrana Irana od potencijalnih izraelskih napada mogla biti ojačana, nakon ruskog obećanje Teheranu da će mu dostaviti napredne lovce i tehnologiju protivzračne odbrane, u kontekstu poboljšanih odnosa između dvije zemlje nakon početka ruskog rata u Ukrajini.

Zvaničnici su za novine rekli da nije poznat broj odbrambenih sistema kojima je Moskva snabdjela Teheran te da su sigurni da ruska tehnologija može pretvoriti Iran u mnogo jačeg protivnika, sa poboljšanom sposobnošću obaranja dronova i projektila.

Rekli su da je Rusija, također, obećala da će pružiti tehničku podršku iranskim špijunskim satelitima i pomoći u pravljenju raketa za postavljanje više iranskih satelita u svemir.

Sporazumi o naoružanju između ove dvije zemlje, kažu zvaničnici, dio su šire saradnje, koja uključuje zajedničku proizvodnju dronova u Rusiji i razmjenu tehnologije protiv ometanja, čime Iran od malog saveznika postaje strateški partner.

Ovo dolazi nakon napada Irana na Izrael desecima dronova i projektila u subotu kao odgovor na izraelsko gađanje njegovog konzulata u Damasku početkom ovog mjeseca, u vrijeme kada se čeka odluka Izraela o njegovom odgovoru na iranski napad.

Isporuka lovaca Suhoj-35

Izvori su, također, rekli za The Washington Post da Teheran i Moskva pregovaraju o isporuci Iranu lovaca Suhoj-35, koji se ubrajaju među najmoćnije ruske avione.

Međutim, američki i zvaničnici sa Bliskog istoka rekli su za ove novine da još nema dokaza da je Iran primio lovce, a razlog može biti kašnjenje Teherana sa plaćanjem naknada za avione.

Zvaničnici su potvrdili da, čak i ako Iran još nije primio ruske lovce, razmjena vojno-tehnološkog iskustva između dvije zemlje može razviti odbrambene sposobnosti Teherana.

Prošle godine Iran je objavio da je sklopljen sporazum o kupovini lovaca Suhoj-35 od Rusije, ne dajući nikakve informacije o njihovom broju ili terminu isporuke.

Od izbijanja ukrajinskog rata u februaru 2022, vojna saradnja između Teherana i Moskve se pojačala, posebno kada je Iran isporučio Rusiji dronove Shaheed.

Izvor: Al Jazeera