Zbog jakih kiša i grmljavinskih oluja u Pakistanu poginulo 50 ljudi

Nacionalna uprava za upravljanje katastrofama zatražila je od hitnih službi da budu na oprezu zbog oštrijih vremenskih uslova.

Obilne padavine, grmljavinske oluje i poplave neuobičajene su u južnoazijskoj regiji izvan sezone monsuna [Muhammad Sajjad/AP Photo]

Pakistanske vlasti stavile su spasilačke službe u stanje pripravnosti nakon jakih kiša, grmljavinskih oluja i udara gromova koji su izazvali pustoš širom zemlje.

Nacionalna uprava za upravljanje katastrofama (NDMA) zatražila je od hitnih službi da budu na oprezu zbog oštrijih vremenskih uslova.

Broj stradalih od jakih kiša u posljednja četiri dana porastao je na 50, rekli su dužnosnici pokrajinskih vlasti u utorak, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Najmanje 21 osoba, uključujući sedmero djece, poginula je u udaru groma u centralnoj pokrajini Pundžab.

Još 21 osoba je preminula u sjeverozapadnoj pokrajini Hiber Pahtunkvi. Najmanje osam poginulo je u južnoj pokrajini Balučistanu.

Među deset klimatski najosjetljivijih zemalja

Vrijeme je zaustavilo žetvu usjeva pšenice u Pundžabu. Strahuje se da nadolazeća kiša koja počinje u četvrtak neće samo dodatno odgoditi berbu, već će i naštetiti usjevu.

Obilne padavine, grmljavinske oluje i poplave neuobičajene su u južnoazijskoj regiji, jednoj od najmnogoljudnijih na svijetu, izvan sezone monsuna između jula i septembra.

Pakistan je odgovoran za manje od jedan posto globalnih emisija ugljika, ali je među prvih deset klimatski najosjetljivijih zemalja.

Više od dvije hiljade ljudi poginulo je u katastrofalnim poplavama i kasnijoj epidemiji u Pakistanu 2022. kada je trećina zemlje bila potopljena, što je pogodilo 33 miliona ljudi.

Izvor: Agencije