Pakistan blokirao X zbog nepoštivanja zakona zemlje

Platforma je privremeno suspendirana nakon što nije odgovorila na zahtjev za blokiranje nekoliko pojedinačnih naloga.

Pakistanska vlada blokirala je otvoreni pristup platformi X nakon istrage o namještanju tokom općih izbora (Bilawal Arbab / EPA-EFE)

Pakistanske vlasti saopćile su da je u toj zemlji blokiran pristup platformi X zbog nepoštivanja zakona i nesaradnje sa vladom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je u izjavi, proslijeđenoj Visokom sudu u Islamabadu, da je X privremeno blokiran nakon što nije odgovorio na zahtjev za blokiranje nekoliko pojedinačnih naloga.

“Odjel za cyber kriminal Savezne istražne agencije (FIA) proslijedilo je brojne zahtjeve tijelima Twittera/X-a putem pakistanske uprave za telekomunikacije, pozivajući na značajnu akciju blokiranja naloga uključenih u klevetničku kampanju protiv časnog vrhovnog suca Pakistana”, saopćeno je. Istaknuto je i da X nije udovoljio zahtjevu i “pokazao nedostatak reakcije na zabrinutosti Pakistana”, prenosi Anadolija.

“Predstavnici Twittera se ne pridržavaju lokalnih vlasti i zakona u Pakistanu. Ovaj nedostatak saradnje u bavljenju sadržajem koji krši pakistanske zakone i vrijednosti dodatno je opravdao potrebu za regulatornim mjerama uključujući privremenu zabranu Twittera”, navedeno je.

‘Stvoriti okruženje haosa’

Ministarstvo je obavijestilo Vrhovni sud da neprijateljski elementi koji djeluju na X-u “imaju zle namjere stvoriti okruženje haosa” u Pakistanu što je prisililo vlasti da blokiraju pristup platformi društvenih mreža.

Pakistanska vlada blokirala je otvoreni pristup X-u od 17. februara nakon istrage o namještanju tokom općih izbora.

Zabrana je uvedena nakon što je Liaqat Ali Chattha, službenik za izbore u gradu Rawalpindi, javno tvrdio da je navodno promijenio izborne rezultate u svojoj oblasti. Snimak njegove razmjene s novinarima pojavio se na društvenim mrežama.

Vlada, kao i pakistanska izborna komisija, odbacili su bilo kakve nepravilnosti na izborima.

Izvor: Agencije