U Ukrajini 37.000 nestalih od početka ruske invazije

Od početka ruske invazije 24. februara 2022. godine, poginulo je nekoliko desetaka hiljada ljudi, civila i vojnika, ali ne postoji procjena utvrđena iz pouzdanih izvora.

Broj žrtava u Ukrajini je teško verificirati nezavisno, a brojke često odstupaju i do nekoliko puta (REUTERS/Thomas Peter)

Ukrajinske vlasti saopštile su u utorak da je gotovo 37.000 civila i vojnika nestalo od početka ruske invazije, a slučajevi su uglavnom prijavljeni na gotovo 20 posto ukrajinske teritorije koje je Rusija okupirala od kraja febraura 2024.

“Gotovo 37.000 ljudi je nestalo, a to su djeca, civili i vojnici”, napisao je ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec na Facebooku.

“Broj bi mogao biti mnogo veći”, dodao je.

Od početka ruske invazije 24. februara 2022. godine, poginulo je nekoliko desetaka hiljada ljudi, civila i vojnika, ali ne postoji opšta procjena utvrđena iz pouzdanih izvora.

UN govori o 10.000 ubijenih ukrajinskih civila, nezavisno od broja ubijenih vojnika.

Rat brojkama

Ukrajinska i ruska vojska samo u rijetkim prilikama saopštavaju bilans poginulih vojnika, ali te podatke je teško nezavisno potvrditi. Strane se međusobno optužuju da broj žrtava na svojoj strani smanjuju dok preuveličavaju broj na protivničkoj strani.

Prema istraživanju novinara Medijazone i ruskog servisa BBC, najmanje 42.000 ruska vojnika poginula su od početka invazije Moskve na Ukrajinu, objavila je ta medijska mreža u januaru ove godine.

Novinari su svoje istraživanje bazirali na podacima iz otvorenih izvora kao što su čitulje u medijima i poruke na društvenim mrežama rođaka žrtava.

Prema drugim izborima, taj broj raste i do nekoliko puta više.

Francuski list Le Point je citirao rusku internet stranicu u egzilu Meduza, koja je objavila da prema njenim procjenama broj poginulih u Rusiji iznosi oko 75.000.

S druge strane, ruski mediji citirali su Vladimira Saldoa, kojeg su opisali kao guvernera Hersonske oblasti, koji je rekao da Zelenski namjerno umanjuje gubitke ukrajinske vojske i do deset puta.

Prema ovim medijima, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u intervjuu za rusku agenciju TASS da je Ukrajina izgubila 166.000 vojnika.

U istom kontekstu Le Point je citirao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je rekao da broj poginulih ukrajinskih vojnika u ovom ratu nije premašio 31.000.

Zelenski je uputio kritike na račun Rusije i rekao da su podaci koje iznosi o broju poginulih Ukrajinaca netačni: ”Oni su 31.000, a ne 150.000 ili 300.000, iako je za nas svaka žrtva veliki gubitak”.

Izvor: Agencije