Borrell: Rat Rusije protiv Ukrajine egzistencijalna prijetnja Evropi

Visoki predstavnik EU-a ocijenio da je potrebna promjena paradigme evropske odbrane, napominjući da je Evropa predugo delegirala svoju sigurnost SAD-u.

Borrell: EU mora prihvatiti stratešku odgovornost i steći sposobnost da se sama brani izgradnjom jakog evropskog stuba unutar NATO-a (REUTERS/ Johanna Geron/ Pool)

Rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja egzistencijalnu prijetnju za cijelu Evropsku uniju i primorao je Uniju da stavi odbranu u centar vlastite sigurnosne politike, ocijenio je visoki predstavnik EU-a Josep Borrell, prenosi agencija Tanjug.

“U trenutku kada američko učešće u Evropi postaje sve manje izvjesno, ovaj rat predstavlja egzistencijalnu prijetnju za EU”, naveo je Borrell u blogu na stranici Evropske službe za vanjske poslove, a povodom objavljivanja njegove knjige “Evropa između dva rata”.

Ocijenio je da je potrebna promjena paradigme evropske odbrane, napominjući da je Evropa predugo delegirala svoju sigurnost na SAD i u posljednjih 30 godina, nakon pada Berlinskog zida, dozvolila “tiho razoružanje”.

“Ako (ruski predsjednik Vladimir) Putin uspije uništiti nezavisnost Ukrajine, neće stati na tome. Ako pobijedi, uprkos očiglednoj podršci koju EU i SAD pružaju Ukrajini, to će poslati opasan signal o našoj sposobnosti da se založimo za ono u šta vjerujemo”, dodao je.

Odbrana nadležnost članica

Prema njegovim riječima, EU mora prihvatiti stratešku odgovornost i steći sposobnost da se sama brani izgradnjom jakog evropskog stuba unutar NATO-a.

“Moramo napraviti ovaj iskorak u veoma kratkom vremenskom periodu. Ne zato što idemo u rat, naprotiv: želimo to spriječiti tako što ćemo dobiti sredstva za pouzdano odvraćanje bilo kog agresora”, naglasio je Borrell i dodao da ovakvi napori ne znače želju da se stvori nekakva evropska vojska.

Odbrana će, kako kaže, i u doglednoj budućnosti ostati isključiva nadležnost država članica Evropske unije, ali takva promjena paradigme podrazumijeva povećanje izdataka za odbranu na nacionalnom nivou za svaku od država Unije na najmanje dva posto BDP-a

Izvor: Agencije