Sedam koristi za Izrael od iranskih napada

Kako bi zadržao ono što je dobio, kaže analitičar Attila Somfalvi, Izrael ne smije odgovarati Iranu samo zbog odgovora, da ne bi izgubio novu međunarodnu podršku koju je dobio.

Iran se u svom napadu na Izrael oslanjao na desetke dronova i projektila (REUTERS/Amir Cohen)
Izrael je koristio sistem Željezna kupola da se suprotstavi iranskim projektilima i dronovima(REUTERS/Amir Cohen)

Izraelski list Yedioth Ahronoth navodi da je iranski napad, koji opisuje kao neuspjeli, donio neočekivanu korist za Izrael te da zahtijeva strpljenje, samokontrolu i smirenost.

Attila Somfalvi je u svojoj analizi u ovom listu naglasio da promišljen, neishitren odgovor daje bolje rezultate od reakcija koje uslijede odmah, ističući da je „neuspjeli“ iranski napad Izraelu donio nebrojene koristi.

Kako bi zadržao ono što je dobio, kaže analitičar, Izrael ne smije odgovarati Iranu samo zbog odgovora, da ne bi izgubio novu međunarodnu podršku koju je dobio.

U svojoj analizi je naveo sedam najvažnijih dobitaka.

  • Na Iran se počelo gledati kao na agresora i cijeli svijet je protiv njega.
  • Svijet se prestao fokusirati na Gazu makar na trenutak, što je prilika za neka diplomatska poboljšanja.
  • Svijet je počeo shvaćati izraelski narativ koji tvrdi da je „Iran teroristička država“ i svi su počeli pričati o neuspjelim iranskim projektilima i dronovima te o nevjerovatnim izraelskim sistemima protuzračne odbrane.
  • Vodeće zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa „umjerenim“ zemljama Bliskog Istoka, radile su zajedno na sprečavanju iranskog napada na Izrael. Ovo je neviđeno i postignuće je koje niko ne bi mogao ni da zamisli.
  • Izrael je preko noći povratio status tehnološke supersile kada je riječ o protuzračnoj odbrani i značajno popravio sliku o sebi u preciznom obavještajnom radu, što se smatra veoma važnim za podizanje morala nakon operacije 7. oktobra.
  • Izrael sada ima izuzetnu priliku da promijeni diskurs i preuzme vodstvo, kao i da prikaže Iran u krajnje negativnom svjetlu, jer sada postoji ogroman potencijal da se sva pažnja usmjeri na Teheran kao „globalnu prijestonicu terorizma“.
  • Cijeli svijet je vidio vojnu „moć Irana“, kojom je godinama prijetio Izraelu, a koja je slična sjevernokorejskoj, i shvatio koliko je ona krhka pred izraelskim odbrambenim sistemima. Na kraju, postalo je jasno da je „Izrael jak, a Iran slab te da je Iran agresor, a mali Izrael se uspješno brani“.

Analitičar vjeruje – imajući u vidu ove dobitke, kako ih je opisao – da svaki javni i jednostavni izraelski napad koji ne donosi konkretna sigurnosna postignuća neće koristiti Izraelu. Stoga, predlaže da Izrael pribjegne tajnim operacijama poput bombardiranja iranskih ciljeva bez ostavljanja ikakvog traga, jer će to dozvoliti svjetskim silama da mu i dalje pružaju podršku.

Izvor: Agencije