Sanchez: Irska i Norveška za priznanje Palestine, Portugal suzdržan

Ono što se dogodilo tokom ovog vikenda potvrđuje da je nužno ono što zagovaramo mjesecima, izjavio je španski premijer Pedro Sanchez.

Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez, koji po Evropi prikuplja podršku za priznanje nezavisnosti Palestine, pridobio je Irsku i Norvešku, ali ne i Portugal (REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez, koji po Evropi prikuplja podršku za priznanje nezavisnosti Palestine, pridobio je Irsku i Norvešku, ali ne i Portugal nakon što su na vlast u toj državi došli konzervativci, izvijestila je španska javna televizija TVE, prenosi Hina.

“Ono što se dogodilo tokom ovog vikenda potvrđuje da je nužno ono što zagovaramo mjesecima”, izjavio je Sanchez na konferenciji za medije, na kojoj je bio s novim portugalskim premijerom Luisom Montenegrom.

Iran je u subotu navečer napao dronovima Izrael kao odgovor na raketiranje Iranskog konzulata u Siriji.

“Sada se pred nama otvaraju dva puta. Jedan vodi do eskalacije rata, a drugi do prekida vatre na svim stranama”, rekao je Sanchez.

Španija namjerava priznati Palestinu

“Španija od početka ove krize zagovara mirovni proces uz rješenje s dvije države, a time i međusobnim priznanjem Palestine i Izraela”, dodao je.

Sanchez je još ranije poručio da Španija do jula namjerava priznati nezavisnu državu Palestinu, a da bi se uskoro unutar EU-a mogla “stvoriti kritična masa” da to učine i druge zemlje.

Španiji su se u tome pridružile Irska i Norveška, koje je Sanchez posjetio u petak, ali je novoizabrana Vlada Portugala ostala suzdržana.

“Nisam tako daleko od priznanja Palestine, ali smatram da bi rješenje s dvije države trebalo donijeti u multilateralnom okruženju”, rekao je Montenegro.

EU treba donijeti zajedniču odluku

Objasnio je da EU treba donijeti zajedničku odluku o tome. Podržao je, međutim, špansku inicijativu o prekidu vatre i ulasku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, koju na kopnenim prijelazima ne dopušta izraelska vojska.

Sanchez je napomenuo da međunarodna zajednica već kasni s provedbom rješenja s dvije države, koje je još ranije predložio UN u granicama iz 1967. godine.

“Palestincima se ne može pomoći ako im se ne prizna postojanje”, poručio je.

Rekao je da je priznanje Palestine, koja bi živjela u miru uz Izrael, “jedini način za miran suživot Izraelaca i Palestinaca”.

Izvor: Agencije