Produbljuje se diplomatska kriza između Španije i Argentine

Španski premijer Pedro Sanchez je pozvao argentinskog predsjednika Javijera Mileija da se izvini jer je njegovu suprugu nazvao “korumpiranom” i vrijeđao Špansku vladu.

Sanchez: Predsjednik Argentine nije dorastao zadatku vođenja bilateralnih odnosa između država s tako bliskim vezama (Reuters/ Albert Gea) (Reuters)

Diplomatska kriza između Španije i Argentine produbila se u ponedjeljak, a argentinski lider je odbio da se izvini zbog komentara o supruzi španskog lidera, prenosi agencija Anadolija.

Španski premijer Pedro Sanchez u ponedjeljak je ponovno pozvao argentinskog predsjednika Javijera Mileija da se izvini jer je njegovu suprugu nazvao “korumpiranom” i vrijeđao Špansku vladu tokom učešća na desničarskom skupu u Madridu.

“Između vlada… poštovanje je neotuđivo”, rekao je Sanchez na konferenciji, dodajući da predsjednik Argentine “nije dorastao zadatku” vođenja bilateralnih odnosa između država s tako bliskim vezama.

Opoziv ambasadora

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares je, također, pozvao argentinskog ambasadora u Španiji nakon što je na neodređeno vrijeme opozvao španskog ambasadora u Buenos Airesu.

Sanchez i Albares su zaprijetili da će poduzeti “odgovarajuće mjere” ako se Argentinska vlada odbije izviniti, iako je Albares rekao u intervjuu da ta mjera neće utjecati na veliku argentinsku populaciju u Španiji ili špansku populaciju u Argentini.

Argentinski ministar unutrašnjih poslova Guillermo Francos rekao je za domaći list La Nacion da se Milei neće izviniti Španiji “jer nema razloga za to”.

“Umjesto toga, bilo bi nam drago da se španski lider izvinio za zlostavljanje i maltretiranje”, dodao je.

Ranije uvrede

Glavni sukob počeo je u nedjelju kada je Milei govorio na masovnom skupu krajnje desnice u Madridu. Nedavno je i španski ministar saobraćaja, također, insinuirao da se Milei drogirao, zbog čega se kasnije izvinio.

Argentinski predsjednik je i u prošlosti vrijeđao lidere drugih država.

U januaru je peruanskog predsjednika Gustava Petra nazvao “komunističkim ubicom”, a u februaru je rekao da je Petro “smrtonosna kuga”, što je navelo Kolumbiju da, također, opozove svog ambasadora u Buenos Airesu.

Tokom svoje predsjedničke kampanje prošle godine, Milei je opisao brazilskog lidera Lulu da Silvu kao “divljačkog ljevičara, koji podržava diktatore, krši ljudska prava, autokrate s rukama umrljanim krvlju”.

Izvor: Agencije