Izrael pokrenuo ‘diplomatsku ofanzivu’, traži sankcije Iranu

Pritisak na saveznike da sankcioniraju Teheran dolazi u trenutku kada Izrael razmišlja o vojnoj odmazdi nakon iranskog napada.

Izraelski sistem protivzračne odbrane u akciji protiv iranskih dronova i projektila [Amir Cohen/Reuters]

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak da je kontaktirao 32 zemlje pozivajući ih da uvedu sankcije protiv Teherana. Ovaj potez dolazi u trenutku kada Izrael razmišlja o vojnom odgovoru na iranski napad na Izrael.

Iran kaže da su njegovi napadi u subotu, u kojima je korišteno više od 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila, bili osveta za izraelski napad na iranski konzulat u Siriji. U tom napadu ubijeno je 13 ljudi, uključujući dva komandanta snaga Quds, koje pripadaju Korpusu čuvara islamske revolucije (IRGC).

Izraelska vojska rekla je da je presrela 99 posto zračnih prijetnji uz pomoć SAD-a i drugih saveznika, te da je napad prouzrokovao samo manju štetu, uključujući vojnu bazu na jugu zemlje.

“Pored vojnog odgovora na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatsku ofenzivu protiv Irana”, napisao je Katz na X-u.

“Jutros sam poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s desecima ministara vanjskih poslova i vodećih osoba širom svijeta, pozivajući na uvođenje sankcija iranskom raketnom programu, te da se Islamska revolucionarna garda proglasi terorističkom organizacijom”.

Upozorenje iz Irana

Katz nije precizirao od kojih je vlada tražio uvođenje sankcija. IRGC je već stavljen na crnu listu terorističkih organizacija od strane SAD-a i podliježe sankcijama EU-a.

“Iran se mora zaustaviti sada – prije nego što bude prekasno”, insistirao je Katz.

Napetost je visoka dok Izrael razmatra svoju reakciju na subotnji napad.

Međunarodni pritisak koji poziva na suzdržanost raste među partnerima Tel Aviva usred straha da bi se rat u Gazi mogao proširiti daljnjom eskalacijom sukoba na Bliskom istoku.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i vojni komandanti obećali su odmazdu, iako se još ne zna u kojem obliku.

Šef izraelske vojske Herzi Halevi rekao je u ponedjeljak da će ” lansiranje tolikih projektila, krstarećih projektila i dronova na izraelsku teritoriju naići na odgovor”, ali nije dao detalje.

U tom kontekstu, Iran je u utorak upozorio da će brzo odgovoriti na svaku akciju protiv njegovih interesa.

“Kategorički izjavljujemo da će i najmanja akcija protiv iranskih interesa sigurno biti suočena sa oštrim, široko rasprostranjenim i bolnim odgovorom protiv bilo kojeg počinitelja”, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi katarskom emiru šejku Tamimu bin Hamadu Al Thaniju.

Povezivanje s Ukrajinom

Katar je nastojao igrati ulogu posrednika u ratu između Izraela i Hamasa u posljednjih šest mjeseci.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani izjavio je za državnu televiziju u ponedjeljak navečer da će odgovor Teherana na bilo kakvu izraelsku odmazdu biti “pitanje sekundi”.

Iran neće čekati još 12 dana da odgovori, rekao je, misleći na period između napada na diplomatski objekat u Siriji 1. aprila i iranskih napada na Izrael.

Iranski napad na Izrael već je pokrenuo raspravu o obnavljanju zapadnih sankcija, takokođer aktuelizirajući pitanje snabdijevanja Rusije iranskim bespilotnim letjelicama za rat u Ukrajini.

Njemačka je u utorak pozvala Evropsku uniju da uvede nove sankcije iranskoj tehnologiji dronova.

“U kasnu jesen vodila sam kampanju zajedno sa Francuskom i drugim partnerima unutar Evropske unije za daljnje produženje režima sankcija za bespilotne letjelice… Nadam se da sada konačno možemo zajedno poduzeti ovaj korak”, rekla je šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock na konferenciji za medije u Berlinu uoči posjete Izraelu.

Izvor: Agencije