Zašto su u Iranu česte zrakoplovne nesreće?

Česte avionske nesreće i otkazivanja mnogih domaćih letova izazivaju pitanja o uzrocima, posebno zbog izvještaja o nesrećama oronule zračne flote.

Helikopter iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je nesreću prilikom "grubog" slijetanja (IRNA)

Izvještaji o padu helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi pokrenuli su pitanja o razlozima zbog kojih se zrakoplovne nesreće u ovoj zemlji često događaju, posebno posljednjih godina.

Tokom protekle decenije, sektor zračnog saobraćaja u Iranu suočio se sa nekoliko nesreća: skretanja velikog broja aviona sa piste tokom polijetanja ili slijetanja, pad aviona zbog zapaljenja motora, udari u vrh planinskog lanca Zagros u centralnom dijelu zemlje, pored nesreća helikoptera koji su prevozili iranske zvaničnike, od kojih je posljednja bila nesreća predsjedničkog helikoptera u nedjelju.

U februaru 2023. godine helikopter u kojem je bio bivši iranski ministar sporta i omladine Hamid Sajjadi, doživio je sličnu nesreću prilikom slijetanja u grad Baft u provinciji Kerman na jugu zemlje, u kojoj je povrijeđen ministar i niz njegovih pratilaca, a poginuo njegov pomoćnik Ismail Ahmadi.

Američke sankcije

Česte avionske nesreće i otkazivanja mnogih domaćih letova izazivaju pitanja o uzrocima, posebno zbog izvještaja o nesrećama oronule zračne flote te materijalnih i moralnih gubitaka koji su zadesili ovaj sektor kao rezultat sve većeg straha i zabrinutosti njegovih korisnika.

Iranski krugovi se slažu da su američke sankcije uvedene sektoru zračnog saobraćaja glavni faktor koji uzrokuje ponavljanje ovih nesreća, dok drugi smatraju da nedostatak nadzora nad sektorom i oronulost zračne flote nisu ništa manje opasni od prvog faktora.

Pilot IranAira Houshang Shahbazi okrivljuje Sjedinjene Američke Države za ponovno uvođenje sankcija sektoru zračnog saobraćaja u Iranu nakon povlačenja administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2018. iz nuklearnog sporazuma sa šest globalnih sila 2015. godine.

U razgovoru s Al Jazeerom pilot Shahbazi je rekao da je njegova zemlja ranije potpisala sporazume o kupovini stotine modernih putničkih aviona, ali je američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma potkopalo te sporazume. Osim toga, američke sankcije su spriječile strane da prodaju rezervne dijelove potrebne za popravku i obnovu dotrajalih aviona u Iranu.

Shahbazi je objasnio da razlozi za česte nesreće u sektoru zračnog saobraćaja nisu povezani samo sa oronulošću zračne flote, već i sa lošim vremenskim uslovima u zemlji.

Poziva na izmjenu vanjske politike i rad na ukidanju sankcija kako bi se spriječilo ponavljanje avionskih nesreća u zemlji.

Iranski pilot je rekao da zračnu flotu njegove zemlje trenutno čini 250 putničkih aviona, od kojih je oko 200 bilo van upotrebe proteklih godina, a prosječna starost preostalih aviona je više od 25 godina, dok zemlja treba da ima 600 ispravnih aviona, s obzirom na njene geografske karakteristike i njeno stanovništvo.

Objasnio je da se ne može previše oslanjati na višestruku popravku i obnovu aviona jer se time ugrožavaju životi putnika, što je jedan od razloga čestih avionskih nesreća u Iranu.

Raskid ugovora

Potpisivanjem nuklearnog sporazuma sa šest sila, Iranska vlada je sklopila najveći ugovor u posljednjih četrdeset godina s kompanijom Boeing o kupovini osamdeset aviona u cilju modernizacije flote IranAira, koje je trebala primiti u roku od deset godina, ali se američka kompanija izvinila zbog neispunjenja sporazuma nakon povlačenja Trumpove administracije iz nuklearnog sporazuma i ponovnih sankcija Teheranu.

Iran je bio potpisao i ugovor o kupovini stotinu putničkih aviona od francuske kompanije Airbus. Iako je prije vraćanja američkih sankcija kupio tri aviona od ove kompanije i određeni broj aviona od francusko-italijanske kompanije ATR, zapadne kompanije su se izvinile zbog neispunjenja svoje obaveze nakon vraćanja sankcija Iranu.

S druge strane, neki u Iranu smatraju da nedostatak službenog nadzora nad sektorom zračnog saobraćaja i ljudske greške nemaju ništa manji utjecaj na česte avionske nesreće od spomenutih sankcija.

Nakon ponavljanja avionskih nesreća u Iranu, iranski korisnici društvenih platformi s vremena na vrijeme objavljuju ono što je pilot Amin Amirsadeghi otkrio prije nekoliko godina – da iranske aviokompanije vrše pritisak na pilote da lete u nesigurnim uslovima.

Pilot Amirsadeghi je 2020. godine u emisiji „Halan Khorshid“ na iranskoj televiziji otkrio da je jedna od kompanija prisilila svoje pilote da lete u Boeingu 737 na period od tri sedmice uprkos tehničkom kvaru na uređaju za kočenje, naglašavajući da većina iranskih kompanija ima poteškoće u osiguravanju rezervnih dijelova zbog američkih sankcija.

Istakao je da su on i jedan njegov kolega bili otpušteni s posla šest mjeseci jer su odbili letjeti u nesigurnim uslovima. Ove izjave dovele do toga da je Amirsadeghi bio nakratko pritvoren jer je kompanija u kojoj je bio zaposlen podnijela tužbu protiv njega zbog objavljivanja lažnih informacija.

Izvor: Al Jazeera