Zapadne zemlje pozivaju na suzdržanost dok Izrael razmatra odgovor Iranu

Nekoliko saveznika upozorilo je protiv eskalacije nakon što je iranski napad na Izrael tokom vikenda povećao strah od šireg regionalnog rata.

Premijer Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak drugi put u manje od 24 sata sazvao svoj ratni kabinet zbog iranskog napada raketama i dronovima [Israeli Prime Minister Office via AFP]

Nekoliko zapadnih zemalja pozvalo je Izrael da izbjegne eskalaciju sukoba na Bliskom istoku dok ratni kabinet raspravlja o tome kako odgovoriti na iranski napad izveden na zemlju tokom vikenda.

Premijer Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak drugi put u manje od 24 sata sazvao svoj ratni kabinet zbog iranskog napada raketama i dronovima.

“Na rubu smo litice i moramo se odmaknuti od nje”, rekao je za španski radio Onda Cero Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

“Moramo pritisnuti kočnicu i ubaciti u rikverc.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski ministar vanjskih poslova David Cameron uputili su slične apele, ponavljajući pozive na suzdržanost koje su ranije uputili Washington i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

“Ni regija ni svijet ne mogu si priuštiti više rata”, rekao je Guterres kasno u nedjelju. “Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju.”

Rusija se suzdržala od javnog kritiziranja svog saveznika Irana zbog napada, ali je u ponedjeljak izrazila zabrinutost zbog rizika od eskalacije i pozvala na suzdržanost.

“Daljnja eskalacija nije ni u čijem interesu”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Belgija i Njemačka pozvale su iranske ambasadore zbog napada, u kojem je Iran lansirao stotine dronova i projektila za koje je izraelska vojska rekla da su gotovo svi presretnuti.

Većina raketa i dronova oborena je izraelskim odbrambenim sistemom Željezna kupola i uz pomoć SAD-a, Britanije, Francuske i Jordana.

Napad je uslijedio kao odgovor na izraelski zračni napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, u kojem je ubijeno sedam pripadnika Islamske revolucionarne garde, uključujući dva generala.

Strah od regionalne eskalacije

Teheranski osvetnički napad na Izrael povećao je strah od otvorenog rata između Izraela i Irana i pojačao zabrinutost da će se nasilje dalje širiti u regiji.

Oprezan zbog opasnosti, američki predsjednik Joe Biden rekao je Netanyahuu da Washington neće sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofanzivi protiv Irana.

Od početka izraelskog rata protiv Gaze u oktobru, došlo je do niza sukoba između Izraela i grupa povezanih s Iranom u Libanu, Siriji, Jemenu i Iraku.

Izrael kaže da nastoji uništiti palestinsku grupu Hamas nakon što je povela napad na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno najmanje 1.139 ljudi, uglavnom civila, prema zbiru Al Jazeere temeljenom na izraelskim statistikama, i kada su uzeli gotovo 250 ljudi za taoce.

Više od 33.500 ljudi, većinom žena i djece, ubijeno je u izraelskom napadu na Gazu, prema podacima palestinskih vlasti, a veliki dijelovi teritorije pretvoreni su u ruševine.

Humanitarne agencije upozorile su da se dijelovi Gaze suočavaju s glađu usred strogih izraelskih ograničenja u opskrbi hranom i humanitarnom pomoći.

Izvor: Agencije