SAD uništio 80 dronova, šest projektila lansiranih iz Irana i Jemena

Napad na Izrael s više od 300 projektila i bespilotnih letjelica, većinom lansiranih iz Irana, izazvao je samo skromnu štetu.

Centralna komanda SAD-a pomogla je Izraelu u odbrani od iranskog napada bespilotnim letjelicama i raketama u subotu [Američka mornarica// via Reuters]

Američke snage, potpomognute razaračima Evropske komande Američke vojske, uništile su u subotu i nedjelju više od 80 bespilotnih letjelica i najmanje šest balističkih projektila usmjerenih na Izrael iz Irana i Jemena, saopćila je u ponedjeljak Centralna komanda vojske Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM), prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Iran je u subotu navečer pokrenuo napad na izraelsku teritoriju bespilotnim letjelicama i projektilima u znak odmazde za izraelski napad na Iranski konzulat u Siriji 1. aprila, u kojem su ubijeni najviši komandanti Revolucionarne garde.

Napad s više od 300 projektila i bespilotnih letjelica, većinom lansiranih iz Irana, izazvao je samo skromnu štetu jer je većinu oborio izraelski odbrambeni sistem protivzračne odbrane uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Jordana.

“CENTCOM i dalje podržava odbranu Izraela protiv ovih opasnih akcija Irana. Nastavit ćemo raditi sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne sigurnosti”, navela je Američka vojska.

SAD neće biti dio odmazde

Ranije je američki predsjednik Joe Biden pohvalio američke snage za njihovu “izvanrednu vještinu” u pomaganju Izraelu da obori “gotovo sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektile”.

Biden je opisao američku podršku samoodbrani Izraela kao “oklopnu”, ali je upozorio da se Washington neće pridružiti nijednoj akciji odmazde koju je protiv Teherana poduzela Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da su američke snage “i dalje spremne zaštititi američke trupe i partnere u regiji, pružiti daljnju potporu odbrani Izraela i poboljšati regionalnu stabilnost”.

Prijetnja sveobuhvatnog rata između Izraela i Irana stavila je regiju u veliku opasnost, potaknuvši pozive na suzdržanost bliskoistočnih susjeda i velikih sila.

Izvor: Al Jazeera i agencije