Rusija počela vježbe taktičkim nuklearnim oružjem

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako je prva faza vježbe uključivala projektile Iskander i Kinzhal.

Ruska vojna vozila tokom prve faze vježbi, uključujući praktičnu obuku u pripremi i korištenju nestrateškog nuklearnog oružja, na nepoznatoj lokaciji u ruskom Južnom vojnom okrugu (Rusko Ministarstvo odbrane via Reuters)

Ruske snage započele su prvu fazu vježbi koje uključuju “praktičnu obuku za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja”, saopćilo je u utorak Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je vježbe ranije ovog mjeseca, podsjećaju agecije.

“Militantne izjave” Zapada

Zvanična Moskva je manevre povezala sa onim što naziva “militantnim izjavama” zapadnih zvaničnika za koje je rekla da predstavljaju sigurnosnu prijetnju Rusiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije citiralo je komentare francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je iznio mogućnost slanja evropskih snaga u borbu protiv Rusije u Ukrajini te britanskog šefa diplomatije Davida Camerona koji je rekao da Ukrajina ima pravo koristiti oružje koje je osigurao London za napade na ciljeve u Rusiji.

Sigurnosni analitičari smatraju kako je vježba Putinovo upozorenje Zapadu da se ne uključuje dublje u rat u Ukrajini kojoj je dostavio oružje i obavještajne podatke, ali se suzdržao od slanja vojnika.

Učešće Bjelorusije

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako je prva faza vježbe uključivala projektile Iskander i Kinzhal.

Vježbe se odvijaju u ruskom južnom vojnom okrugu uz ukrajinsku granicu i dijelovima Ukrajine pod kontrolom Rusije. Bjelorusija, gdje je Rusija prošle godine rasporedila taktičko nuklearno naoružanje, također će biti uključena u vježbe, objavile su dvije države.

Taktičko ili nestrateško nuklearno oružje manje je moćno od strateškog oružja dizajniranog za brisanje cijelih neprijateljskih gradova, ali svejedno ima veliki razorni potencijal.

Izvor: Agencije