Zelenski zatražio globalni odgovor na ‘teror Irana i Rusije’

Od suštinske je važnosti da američki Kongres donese neophodne odluke za jačanje saveznika u ovom kritičnom trenutku, poručio je ukrajinski predsjednik.

Zelenski: Akcije Irana prijete čitavom regionu i svijetu (Ints Kalnins / Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je “odlučan i ujedinjen” globalni odgovor na “teror Irana i Rusije”, osuđujući napad Teherana na Izrael.

“Ukrajina osuđuje napad Irana na Izrael korištenjem bespilotnih letjelica i projektila Shahed”, napisao je Zelenski na platformi X, pozivajući da se uradi sve da se izbjegne zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

“U Ukrajini veoma dobro znamo kakav je užas sličnih napada Rusije, koja koristi iste dronove Shahed i ruske rakete, istu taktiku velikih račnih napada”, dodao je Zelenski, aludirajući na rusku upotrebu bespilotnih letjelica iranske proizvodnje.

Poziv na veću vojnu pomoć

Ukrajinski predsjednik je rekao da akcije Irana prijete čitavom regionu i svijetu, kao što akcije Rusije prijete širem sukobu, “a očigledna saradnja između dva režima u širenju terora mora se riješiti odlučnim i ujedinjenim odgovorom svijeta”.

“Od suštinske je važnosti da američki Kongres donese neophodne odluke za jačanje saveznika u ovom kritičnom trenutku”, rekao je Zelenski.

Ukrajina traži od svojih saveznika veću vojnu pomoć kako bi se suprotstavila ruskoj invaziji, koja je počela prije više od dvije godine.

Međutim, političke podjele u Washingtonu blokirale su taj proces i pomoć vrijedna 60 milijardi dolara ostala je blokirana u američkom Kongresu, na veliko nezadovoljstvo Kijeva.

Izvor: Agencije