Reakcije korisnika platforme X na iranski napad na Izrael

‘Pozdravljamo noć u kojoj se raduju siročad Gaze i raseljeni u Gazi. Ovo je noć u kojoj Izrael ne spava, a njegova Vlada održava sastanak u skloništu’, jedan je od komentara na društvenoj mreži.

Korisnici platforme X podijeljeni su između onih koji izražavaju radost zbog napada i onih koji sumnjaju u njega opisujući ga kao predstavu (Reuters)

Od prvih trenutaka kada je Iran objavio da je lansirao dronove i projektile prema Izraelu kao odgovor na bombardovanje njegovog konzulata u Damasku i ubistvo njegovih oficira, korisnici platforme X podijeljeni su između onih koji izražavaju radost zbog napada i onih koji sumnjaju u njega opisujući ga kao predstavu.

Neki su rekli: „Svaki udar Irana na Izrael, bez obzira koliko mali bio, nanosi veliku psihološku štetu izraelskom okupatoru i smanjuje opterećenje ratom u Gazi.“

Dodali su: „Nakon ubistva iranskih oficira, Izrael je počeo povlačiti svoje snage iz Gaze, pripremajući se za sukob na sjevernom frontu s Libanom i Sirijom zbog iranske strateške kontrole na tom frontu.“

‘Noć u kojoj Izrael ne spava’

Također su rekli da je ono što se dogodilo u subotu navečer srušilo jednu važnu barijeru prvi put i poruka je okupatoru da dobijaju na značaju nove relacije u regiji nakon sedmog oktobra prošle godine, što je veoma važno, kako kaže jedan od korisnika platforme.

Komentar nekih na napad je glasio: „Pozdravljamo noć u kojoj se raduju siročad Gaze i raseljeni u Gazi. Ovo je noć u kojoj Izrael ne spava, a njegova Vlada održava sastanak u skloništu.“

Dodali su: „Bilo da se slažete ili ne slažete sa Iranom i njegovom politikom, ovo je noć koja će imati posljedice. Svi znaju da su stvari na ivici ponora, jer je ovo prvi sukob regionalne prirode od 1973. godine.“

Kritika napada: Operacija okončana prije nego što je počela

Neki pratitelji su istakli da je ovaj napad odgovor Irana Izraelu, ako Tel Aviv uzvrati, pretvoriće se u rat, a ako ne uzvrati, propao je narativ okupatora da je brutalnim ratom u Gazi postigao zaustavljanje svakog novog napada na njega, dodajući da je pred izraelskim okupatorom težak izbor.

S druge strane su oni koji smatraju da Iran nije uspio nanijeti štetu Izraelu te da je osvetnička operacija okončana prije nego što je počela.

Rekli su da Iran nije uspio Izraelu naplatiti tešku i bolnu cijenu za njegove ponovljene napade u kojima su ubijene vođe Revolucionarne garde te nije uspio postići ravnotežu terora. Ovo neće spriječiti Izrael da nastavi gađati Iran i njegove saveznike u regiji, počevši od Sirije.

Drugi su spomenuli veliki propust jer je napad najavljen prije nego što je počeo i usporedili ga s operacijom Potop al-Aksa, koju je pokrenuo Hamas, te kako je potpuna tajnost koristila palestinskom otporu.

Neki korisnici platforme su rekli: „Ono što svaka ovakva predstava znači za naše ljude u Gazi je da možda imaju priliku da predahnu, makar na nekoliko dana ili sati, nakon svih ovih zločina i pokolja koji su počinjeni nad njima u pola godine.“

Izvor: Al Jazeera i agencije