Sunak: Britanski avioni oborili su iranske bespilotne letjelice

Zalažemo se za sigurnost Izraela i šire regije, rekao je britanski premijer, pozivajući na pribranost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba.

Britanski premijer Rishi Sunak (Benjamin Cremel / Pool / AP)

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da su britanski vojni avioni oborili bespilotne letjelice koje je, u napadu na Izrael lansirao Iran te je pozvao da prevlada pribranost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba.

“Mogu potvrditi da su naši avioni oborili brojne iranske bespilotne letjelice”, rekao je Sunak novinarima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Borbeni avioni bazirani u Iraku i Siriji raspoređeni su da presretnu dronove i rakete nakon što je Teheran objavio da je pokrenuo napad u subotu.

Prijetnja od šireg sukoba

“Zalažemo se za sigurnost Izraela i šire regije, što je, naravno važno i za našu sigurnost ovdje kod kuće. Sada svi trebamo razmisliti hladne glave i pribrano”, istakao je britanski premijer koji bi se u toku dana trebao pridružiti razgovorima čelnika G7.

“Važno je da se koordiniramo sa saveznicima i tada ćemo razgovarati o sljedećim koracima”, rekao je.

Napadi Teherana kasno u subotu, pokrenuti nakon izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog konzulata u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli oficiri elitnog Korpusa čuvara islamske revolucije, povećali su prijetnju šireg regionalnog sukoba.

Izvor: Agencije