Hamas podržao osvetnički napad Irana na Izrael

Hamas je rekao da zemlje na Bliskom istoku imaju ‘apsolutno pravo’ da se brane ‘od cionističke agresije’.

Demonstranti u Iranu na antiizraelskom skupu ispred Ambasade Velike Britanije u Teheranu (Majid Asgaripour / West Asia News Agency / Reuters)

Palestinska grupa Hamas izrazila je podršku Iranu nakon što je ta zemlja lansirala stotine projektila i dronova na Izrael u znak odmazde za smrtonosni napad na njegov konzulat u glavnom gradu Sirije, Damasku.

U saopćenju objavljenom u subotu, Hamas, koji upravlja palestinskom enklavom Gazom, rekao je da zemlje i narodi na Bliskom istoku imaju “apsolutno pravo” da se brane od “cionističke agresije”.

“Vojna operacija protiv cionističkog entiteta je apsolutno pravo Irana i legitiman odgovor na napad na njegov konzulat u Damasku”, poručila je palestinska grupa.

Iranska salva, ispaljena u subotu navečer, sastojala se od više od 300 krstarećih projektila, balističkih projektila i dronova, prema izraelskoj vojsci. Uz pomoć Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, presretnuto je 99 posto projektila, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) saopćio je da je lansirao dronove i projektile u okviru operacije “Iskreno obećanje” koja je dio kazne za “zločin cionističkog entiteta koji je 1. aprila gađao iranski konzulat u Siriji”.

U napadu u Damasku ubijeno je 12 osoba, među kojima su dvojica visokih generala.

Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad na konzulat.

Eskalacija

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama rekla je da sada smatra da je stvar “završena” i upozorila je Izrael na “znatno oštriji” odgovor ukoliko “izraelski režim napravi još jednu grešku”.

Mohammad Bagheri, načelnik Glavnog štaba iranskih oružanih snaga, rekao je da je Teheran upozorio Washington da će njegove baze biti napadnute ako podrži odgovor Izraela, prenijela je agencija Tasnim.

Eskalacija je uslijedila nakon šest mjeseci posljednjeg izraelskog rata protiv Gaze, koji je započeo 7. oktobra, nakon Hamasovih napada bez presedana na južni Izrael. U brutalnim izraelskim napadima na Gazu ubijeno je najmanje 33.686 Palestinaca, a 76.309 ih je ranjeno.

Krvoproliće je potaklo napetosti u regiji, proširivši se na frontove s Libanom i Sirijom.

Brojne zapadne zemlje osudile su napad Irana, pri čemu je Velika Britanija rekla da radi na stabilizaciji situacije, dok je Francuska kritikovala Teheran zbog opasnosti od “vojne eskalacije”.

Egipat i Saudijska Arabija pozvali su na suzdržanost, dok je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao da je “veoma zabrinut zbog stvarne opasnosti od razorne eskalacije u cijeloj regiji”.

Vijeće sigurnosti UN-a je na zahtjev Izraela zakazalo hitnu sjednicu na kojoj će raspravljati o napadima.

Izvor: Al Jazeera i agencije