CNN: Američka protivzračna odbrana oborila iranske dronove

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima pozvala je SAD da se ne miješa, jer se radi o sukobu između Irana i Izraela.  

Viši američki zvaničnik rekao je za ABC News da SAD procjenjuje da će iranski napad na Izrael uključivati od 400 do 500 bespilotnih letjelica i projektila (Iranian Army / WANA via Reuters)

Američka protivzračna odbrana presrela je iranske bespilotne letjelice koje ciljaju Izrael, kažu američki zvaničnici, javlja CNN.

Prema dvojici američkih zvaničnika, američki sistemi na Bliskom istoku presreli su iranske bespilotne letjelice, tvrdi američka mreža.

No, izvori nisu precizirali kako je SAD presreo dronove, koliko ih je oborio i gdje.

Izraelski mediji su prenijeli da su britanski borbeni avioni, bazirani na jugu Kipra, spremni da polete kako bi presreli iranske bespilotne letjelice.

Ranije, Bijela kuća je saopćila da će podržati odbranu Izraela, a američki brodovi tokom dana su pristizali ka Izraelu kako je rastao strah od iranskog napada.

Iran pozvao SAD da se ne miješa

Viši američki zvaničnik rekao je za ABC News da SAD procjenjuje da će iranski napad na Izrael uključivati od 400 do 500 bespilotnih letjelica i projektila.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima pozvala je SAD da se ne miješa, jer se radi o sukobu između Irana i Izraela.

Prethodno je američko Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC) objavilo da redovito izvještava predsjednika Bidena o situaciji i da će se sastati s njima u Bijeloj kući.

“Ovaj napad će se vjerojatno odvijati kroz nekoliko sati. Predsjednik Biden je bio jasan: Naša podrška sigurnosti Izraela je čelična. Sjedinjene Američke Države će stajati uz narod Izraela i podržati njihovu odbranu od ovih prijetnji iz Irana”, rekla je glasnogovornica NSC-a Adrienne Watson.

Izvor: Al Jazeera i agencije