AP: Izraelski sistem protuzračne odbrane na velikom izazovu

Sistem protuzračne odbrane Izraela je višeslojan i čini nekoliko podešalona koji imaju različite borbene mogućnosti, navodi se u analizi.

Domaći raketni sistem Željezna kupola predviđen je za odbranu od raketa kratkog dometa i Izraelci tvrde da ima vjerovatnoću pogotka veću od 90 posto (REUTERS/Amir Cohen)

Iranski napad dronovima i balističkim raketama predstavlja najnoviji izazov izraelskom sistemu protuzračne odbrane (PZO) koji već pola godine “radi prekovremeno” zbog sukoba sa Hamasom.

Kako se navodi u analizi američke agencije AP, izraelski sistem protuzračne odbrane je i do sada bio angažiran u velikoj mjeri u odbrani od Hamasovih raketa i dronova, prenosi Beta.

Dodaje se da je PZO sistem Izraela višeslojan i da ga čini nekoliko podešalona koji imaju različite borbene mogućnosti.

Sistem Strela, koji je razvijen uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država, ima mogućnost da obara dalekometne rakete, uključujući i balističke projektile koje je Iran navodno lansirao u subotu uvečer.

Zaštita neba

Prvi put je upotrijebljen u odbrani od projektila koje su lansirali pobunjenici iz pokreta Husi iz Jemena.

Još jedan PZO sistem koji je razvijen uz pomoć SAD naziva se Davidova praćka koji treba da štiti Izrael od raketa srednje dometa, kakve posjeduje Hezbollah u Libanu.

Najstariji segment PZO sistema Izraela je raketni sistem Patriot, koji je borbenu premijeru imao u Zaljevskom ratu 1991. godine.

Tada je Patriot uglavnom služio za odbranu od iračkih raketa Scud ali je sada angažiran na odbrani od aviona i dronova.

Domaći raketni sistem Željezna kupola predviđen je za odbranu od raketa kratkog dometa i Izraelci tvrde da ima vjerovatnoću pogotka veću od 90 posto, odnosno da je bio vrlo uspješan u protekloj deceniji u kojoj je oborio “hiljade raketa”.

U ovom trenutku Izrael razvija i novi sistem PZO koji će se zasnivati na laserskoj tehnologiji. Iako se od tog sistema mnogo očekuje, on u trenutku otpočinjanja sukoba sa Iranom i dalje nije operativan.

Izvor: Agencije